Opsada bugarskog parlamenta, prosvjedi jačaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protuvladini prosvjedi protiv "oligarhije" na čelu države, koji potresaju Bugarsku 40 dana, pojačali su se ispred sjedišta parlamenta u noći između utorka i srijede, ali je u srijedu navečer uspostavljen mir.

Tridesetak zastupnika i trojica ministara bili su blokirani u parlamentu devet sati. Prvi pokušaj evakuacije u utorak navečer je propao i izazvao sukobe u kojima je dvadesetak ljudi ozlijeđeno, među kojima pet policajaca.

Više do 4.000 ljudi, prema podacima policije, prosvjedovalo je ponovno u srijedu navečer bez incidenata ispred sjedišta vlade i parlamenta Sofije. Nosili su transparente na kojima je pisalo "Hoćemo vas vidjeti u zatvoru" dok su skandirali "mafija" i "ostavka".

"Četrdeset dana prosvjedujemo, a ne čuju nas. Napetost je eksplodirala u utorak navečer, to je bilo neizbježno", rekla je tridesetogodišnja prosvjednica koja je došla sa svoje dvoje male djece.

Predsjednik Bugarske Rosen Plevnelijev je pozvao na mir: "Pozivam demonstrante da se suzdrže od bilo kakve akcije koja dovodi do eskalacije napetosti i kršenja javnog reda i mira", rekao je on. (Hina/AFP)

Premijer Plamen Orešarski nije se izjasnio.

Dva najveća sindikata, KNSB i Podkrepa, pridružili su se u srijedu zahtjevima za održavanjem prijevremenih izbora. Prosvjednici se nadaju europskoj podršci. Europsku povjerenicu za pravosuđe Vivian Reding prosvjednici su u utorak u Sofiji dočekali s transparentima "Spasite nas", "Oligarhija i demokracija su smrtni neprijatelji".

Glasnogovornik Europske komisije Oliveir Bailly je rekao da ta institucija zabrinuto prati događaje u Sofiji i da je tražila od obje strane da pokažu suzdržanost. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter