Oprtaljske betonske zakrpe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ošteceno kameno poplocenje starogradske ulice u Oprtlju prije dvije godine mjestimicno je zaliveno betonom. "To je kulturocid", upozorio nas je revoltirani citatelj. Slucaj je nedavno telefonski prijavio resornom konzervatorskom odjelu, no buduci da konzervatorima, prenio nam je, treba napisati prijavu, odlucio je pozvati novinare.

- Kameno poplocenje stoljecima se uspjelo ocuvati, a sada je netko zbog komoditeta nabacao pet karijola betona. Kada sam to vidio, nisam mogao doci sebi, prokomentirao je naš anonimni informator.

Komentar smo zatražili od oprtaljskog nacelnika Aleksandera Krta, koji je uzvratio da su betonske zakrpe privremeno rješenje.

- Buduci da nemamo sredstava za temeljitu sanaciju, izdvojili smo tisucu eura i privremeno sanirali ulicu da bi njome neometano mogli prolaziti stanari i turisti. Kamenje je prethodno premazano uljnom smjesom da se beton ne lijepi na njega i tek su onda rupe zalivene betonom, izjavio je Krt.

Svaki zahvat u povijesnim jezgrama zahtijeva povecana financijska ulaganja. Temeljita sanacija 150-ak metara duge starogradske ulice zahtijeva izradu nove podloge, preslagivanje kamenog poplocenja i rješavanje oborinske odvodnje.

- Petsto cetvornih metara asfalta košta oko sto tisuca kuna, isto toliko kamena, barem pet puta više, a mi taj novac nemamo. Pokušat cemo stoga tu investiciju kandidirati na pretpristupne fondove EU-a, rekao je Krt.

- Ulicom se doslovce nije moglo proci, trebalo je paziti kako i gdje stati. Jako je puno stranaca njome prolazilo i prijetila je opasnost da netko strada. Prezadovoljni smo da je to sanirano jer je time omogucen i promet vozila. Konacno, ulica je samo privremeno zakrpana betonom, nije u cijelosti prekrivena, upravo stoga što se nalazi u zašticenoj povijesnoj jezgri, doviknuo nam je s prozora jedan od stanara Vladimir Hammer. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter