Oprtaljci o prijedlogu županijskog prostornog plana


Oprtaljski vijećnici na svojoj su sjednici usvojili zaključak o davanju mišljenja na nacrt konačnog prijedloga izmjena i dopuna Prostornog plana Istarske županije te dali nekoliko primjedbi među ostalim i onu da djelomično prihvaćanje prijedloga za turističke punktove i turistička razvojna područja nije u skladu sa traženim u postupku javne rasprave niti sa izrađenim UPU-ima.

- U predloženom tekstu županijskog prostornog plana ugrađeno je nešto što za oprtaljsko područje nije dobro, mišljenja je načelnik Aleksander Krt. Naime, županijskom prostorno planskom dokumentacijom predviđeno je da se za svaku vrstu ugostiteljsko turističke namjene unutar TRP-a i TP-a formira jedna građevinska čestica te po potrebi jedna ili više građevinskih čestica za prateće sadržaje te infrastrukturne površine i građevine. Izdvojeno građevinsko područje izvan naselja ugostiteljsko turističke namjene može činiti i samo jedna građevna čestica.

Taj je stavak u koliziji s odgovorima navedenim u izvješću s javne rasprave ne samo u Općini Oprtalj, već i drugim podnositeljima primjedbi, a kojima je traženo ukidanje odredbe o maksimalnom broju čestica unutar TP, odnosno TRP-a, jer iz navedenog stavka proizlazi da je maksimalni broj čestica za svaku pojedinu vrstu ugostiteljsko-turističke namjene - jedna.

- Općina Oprtalj svojim je PPUO-om doduše planirala mali broj turističkih punktova, ali su oni strateški vrlo važni za turistički razvoj te stoga smatramo da je razmještaj i broj čestica unutar turističkih punktova moguće dati samo kao preporuku do sveobuhvatne analize obuhvata, konfiguracije terena, vlasništva te izrade programskih rješenja za svaki od punktova, odnosno u okviru urbanističkih planova uređenja čiju smo izradu i započeli, te tražimo da se taj stavak briše. Neprihvatljivo je da u turističkim punktovima ne može biti više parcela nego samo jedna jer teško ćemo naći investitora koji će na većoj površini građevinskog zemljišta napraviti samo jedan objekt, a s druge strane u nemogućnosti smo da našim aktima određujemo što će se raditi na našem području. To je mjera koja onemogućava samostalnost u prostornom planiranju jedinicama lokalne samouprave, iako nam Zakon o prostornom uređenju to daje za pravo, mišljenja je Krt. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter