Oprtalj u mirisu pečenog kestena


Po četvrti puta Oprtljom se proširio miris pečenog kestena te se okupio veliki broj posjetitelja, dok su i najmlađi i školarci uz vrijedne ruke svojih majki obilježili domaćim delicijama Dan plodova zemlje, a posvetio ih oprtaljski župnik Antun Tonči Jukopila. Ova manifestacija već postaje jedan od brendova Oprtlja.

Program je počeo nastupom učenika OŠ Milana Šorga, a pečenjari kestena iz Oprtlja i Karlovca su imali pune ruke posla. Za ovu kestenijadu TZ Oprtlja je nabavio oko 300 kilograma kestena. U okolici Oprtlja, Svetog Ivana i Zrenja prostiru se kestenove šume, no uroda je bilo manje nego se očekivalo.

Ova delicija nudila se po 35 do 40 kuna za kilogram, a pečeni kesteni po mjericama za 10 kuna. Posebno su bili bogati štandovi s kolačima od kestena koji su vrlo brzo nestajali, pogotovo oni koji su nuđeni besplatno za što su se pobrinule neke oprtaljske domaćice i pekare iz Buzeta i Poreča.

Domaćice sa područja Livada i Oprtlja ponudile su i svoju tjesteninu, bilo je svih vrsta meda iako se i medari žale kako je ovo bila slaba godina. Kao niti jedna manifestacija tako ni ova nije prošla bez vinara iz okolnih mjesta. Nudilo se mladog vina po 10 kuna za 2 decilitra.

Članovi DVD Oprtlja predstavili su svoje novo vozilo i pokazali rad mlaznice što je oduševilo najmlađe.

Predsjednik TZ Oprtlja Aleksander Krt je rekao da po kestenu Oprtalj postaje prepoznatljiv te da je zasađeno više desetaka stabala pitomog kestena. K tomu, pitomi kesten su napali rak kore i mušice pa kestenove šume valja obnavljati. (Vladimir HAMMER)


Podijeli: Facebook Twiter