Oprtalj: Tona kestena za više od tisuću posjetitelja


-Možda su nešto manji, ali su zato slađi od maruna i to stoga što rastu na crvenoj zemlji, tim je riječima Edo Vižintin hvalio kestene koje je ubrao u okolici Oprtlja i prodavao na 6. Kestenijadi u organizaciji oprtaljske Turističke zajednice.

Slasni jesenji plod proslavio je Oprtalj, jer mali istarski gradić okupan jesenjim suncem, tijekom čitavog dana privukao je više od tisuću posjetitelja, moguće i dvije tisuće.

U jednom trenutku na prilazima gradiću nastao je pravi prometni kolaps, a sudeći po registarskim oznakama vozila, pored domaćih najbrojniji su bili gosti iz Italije, Austrije i Slovenije.

Otvarajući Kestenijadu, oprtaljski načelnik, ujedno predsjednik TZ-a Aleksander Krt podsjetio je da je manifestacija pokrenuta s ciljem da se u posezoni ponude dodatni sadržaji, ali i valorizira kesten kao prirodni resurs oprtaljskog kraja.

- Puno je domaćih koji su došli prodavati kestene, a s obzirom je ovo već 6. Kestenijada, pročulo se i došli su i ljudi koji se time bave iz drugih krajeva, tako da je na svim štandovima ukupno bilo oko jedne tone kestena. Ovogodišnja fešta najposjećenija je do sada, potrudili smo se malo više nego inače i rezultati nisu izostali, zadovoljno je komentirao Krt.

Na fešti od kestena, jedinoj takve vrste u Istri, kilogram domaćih kestena prodavao po 25 kuna, a za mjericu pečenih trebalo je izdvojiti 10 kuna. Moglo se degustirati jela, med, kolače i ostale slastice na bazi kestena.

U redovima se stajalo za kolače od kestena i kokosa, pite od kestena i jabuka, rolade i torte od naranče i kestena, koji su se prodavali na štandu oprtaljskog TZ-a. - Kesteni su odlični, kolači su odlični, doživljaj je odličan, rekli su nam Ljubica i Rikardo Grubica iz Poreča koji su prvu puta došli u Oprtalj i to ciljano zbog Kestenijade.

Društvo gljivara Bujštine "Boletus" postavilo je izložbu gljiva, te pripremilo kotlić od gljiva dok je Lovačko društvo "Vepar" Oprtalj izložilo lovačke trofeje te pripremilo lovački kotlić. Nastupili su osnovci Osnovne škole Milana Šorga i limena glazba Zajednice Talijana Buje.

Oprtaljske ulice bile prepune i zbog sajma antikviteta koji je okupio dvadesetak kolekcionara i trgovca antikviteta i umjetnina iz nekoliko zemalja Europe.

Antikviteti su bili izloženi na ulicama i u malim prodajnim prostorima u prizemljima oprtaljskih zgrada. Brendiranje Oprtlja kao grada starina i umjetnina započelo je prije četiri godine.

Sajam se sada održava jednom mjesečno, druge nedjelje u mjesecu, a ovog se puta poklopio s Kestenijadom. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter