Oprtalj postaje gradić fresaka


U crkvi Sv. Roka na ulazu u Oprtalj, jednoj od zavjetnih crkava protiv pomora od kužnih bolesti, koje su građene u Istri nakon 1500. godine, završeni su restauratorski radovi na zidnim slikama. Zidne slike u crkvi Sv. Roka poznate su stručnoj javnosti od polovice 20. stoljeća, a Branko Fučić ih je već 1951. godine pripisao meštru Antonu iz Kašćerge, slikaru koji je 1529. i 1537.g. naslikao ciklus fresaka u istoimenoj kapeli Sv. Roka u Draguću.

Antonove freske u Oprtlju nisu u prošlosti nikad bile restaurirane, te su njihovi ostaci dobrim dijelom bili prekriveni naknadnim slojevima žbuka i boja. Restauracija zidnih slika započela je na inicijativu nadležnog konzervatora Željka Bistrovića 2008. godine kada je tvrtka "Macuka" iz Svetog Petra u Šumi obnovila trošni krov crkvice, dok su restauratori tvrtke "Ars restauro" iz Sinja istovremeno izveli prvu preventivnu zaštitu i dokumentiranje fresaka na unutarnjim zidovima.

- Restauracija je nastavljena u prosincu 2010.godine kada smo izvršili njihovo cjelovito otkrivanje, stratigrafsku analizu, nacrtno dokumentiranje i preventivnu konsolidaciju. Dvije godine kasnije izvršili smo reintegraciju intonaca, fiksiranje i čišćenje slikanog sloja, te uzorkovanje za laboratorijske analize originalnih pigmenata i veziva kojim su freske bile naslikane. U lipnju ove godine zahvaljujući dogovoru s Istarskom županijom i Općinom Oprtalj, izvršeni su završni restauratorski radovi koji su obuhvatili obradu svih površina unutarnjih zidova i slikarsku reintegraciju zidnih slika, istaknuo je restaurator mr. Grzegorz Jan Rodak iz firme "Ars restauro", na jučerašnjem predstavljanju restauriranih zidnih slika.

- Za obnovu fresaka Istarska županija je u zadnjih desetak godina izdvojila preko dva milijuna kuna, a samo u ovogodišnjem proračunu 250.000 kuna, naglasio je Vladimir Torbica, pročelnik županijskog Odjela za kulturu. (G. ČALIĆ ŠVERKO, snimio M. MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter