Oprtalj: Modernizacija cesta EU-sredstvima

Oprtaljsko vijeće (G. Č. Š.)
Oprtaljsko vijeće (G. Č. Š.)

Oprtaljski proračun za iduću godinu, težak čak 8,1 milijun kuna, s jednim suzdržanim glasom izglasali su vijećnici na svom zadnjem ovogodišnjem zasjedanju. Proračunom su predviđena i kreditna sredstva za financiranje asfaltiranja nerazvrstanih cesta iz programa IPARD, mjera 302, u visini 3,5 milijuna kuna. Europskim sredstvima namjeravaju se asfaltirati preostale bijele ceste oprtaljskog područja te sanirati već asfaltirane, ali oštećene, poput dionice Ipši - Oprtalj. Mjera iz IPARD programa 302 namijenjena je jedinicama lokalne uprave i samouprave za uređenje komunalne infrastrukture.

- Projekt je prihvaćen, a za izvođača radova izabrana je pulska Cesta. Predstoji nam zaduživanje kod poslovne banke, a tek nakon realizacije projekta možemo potraživati povrat sredstava jer je takva procedura, rekao je načelnik Aleksander Krt.

To je ujedno najveća investicija koja se planira u idućoj godini. Planiran je i čitav niz manjih zahvata: izrada projektne dokumentacije s građevinskom dozvolom za kanalizaciju u Livadama, izvedbene projektne dokumentacije za kapelicu u Oprtlju, sanacija crkvice sv. Cecilije u Oprtlju, sanacija krova crkve sv. Jeronima u Zrenju, krova Društvenog doma u Zrenju, uređenje prostora za DVD u sv. Luciji i uređenje svlačionice za NK Oprtalj u Oprtlju. Planirano je i uređenje kaldrme u ulici na ulazu u povijesnu jezgru Oprtlja.

U idućoj godini predviđena su i ulaganja u školsku knjižnicu te opremanje vrtićkog prostora. Vrtić u Oprtlju, smješten u školskoj zgradi, trenutno polaze 24 mališana u šestosatnom programu, a zbog pedagoških standarda i omogućavanja boljeg standarda roditeljima planira se uvođenje desetosatnog programa.

Zaključak je vijećnika da se u idućem razdoblju naglasak stavi na pripremu dokumentacije za projekte koje oprtaljska općina ne može sama realizirati kako bi bili spremni za kandidiranje za financiranje iz EU-fondova. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter