Oprtalj: Miris pečenih kestena privukao sladokusce

Kestenijada postaje oprtaljski brend
Kestenijada postaje oprtaljski brend

Sezona je dobra, kestena ima puno, zadovoljan je Luigi Coslovich iz Ćepića kod Oprtlja. Zasigurno je puno bolja nego lani kada je urod kestena desetkovala suša. Upravo se u okolici Oprtlja, Svetog Ivana i Zrenja prostiru šume kestena, pa su mještani ovog brdovitog područja pohrlili u šume i za 5. Kestenijadu u organizaciji oprtaljske Turističke zajednice nabrali rekordnih 500 kilograma kestena. Miris pečenih kestena privukao je u Oprtalj brojne sladokusce jer teško je odoljeti ovoj jesenskoj poslastici.

Na fešti od kestena, jedinoj takve vrste u Istri, moglo se degustirati mlado vino, jela, med, kolače i ostale slastice na bazi kestena te uživati u programu kojeg su izveli učenici Osnovne škole Milana Šorga iz Oprtlja. U sklopu projekta "Obilježavanje dana plodova zemlje'' vrijedne mama i none osnovaca i polaznika vrtića pripremile su stotinjak vrsta kolača i kruha, a kruh i plodove zemlje blagoslovio je župnik oprtaljsko-završki Ante Tonči Jukopila.

U suorganizaciji Društva gljivara Bujštine "Boletus" postavljena je izložba gljiva na kojoj je izloženo čak sedamdeset vrsta gljiva, a za zabavni program pobrinuo se Serđo Valić.

Otvarajući Kestenijadu, oprtaljski načelnik, ujedno predsjednik TZ-a Aleksander Krt kazao je da je manifestacija prije pet godina pokrenuta s ciljem da se ponude dodatni sadržaji posezoni u turističkoj Istri, ali i pokaže da je kesten prirodni resurs oprtaljskog kraja koji se može ekonomski valorizirati i time omogućiti stanovnicima da stvore dodani prihod i tako krpaju kućni budžet u ovim teškim vremenima.

Kestenijada polako postaje oprtaljski brend, ali mogućnosti ove manifestacije puno su veće. Dovoljno se ugledati na Marunadu, najpoznatiju lovransku gastronomsku manifestaciju.

Da bi oprtaljska fešta od kestena mogla privući puno veći broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva čak i iz ostalih dijelova Hrvatske pokazao je OPG Sirovica iz Samobora. Stjepan Sirovica prodavao je kupinovo vino, ali i kestene iz samoborskih šuma. Dok su se oprtaljski kesteni prodavali za 20 kuna po kilogramu, samoborski su bili deset kuna skuplji. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)

 


Podijeli: Facebook Twiter