Oprtalj, istarsko orlovo gnijezdo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Priznajte, odavno niste bili u Oprtlju! Ovih klimatski prilicno prevrtljivih dana bolje je savjetovati izletišne destinacije u kojima vam blato ili kiša nece ometati uživanje u prirodi, krajoliku, dahu daleke prošlosti i blagodatima današnjega života nadahnutoga tradicijom. Oprtalj je idealan spoj svega toga.

Do Oprtlja iz Livada, mjesta koje predstavlja svojevrsno prirodno raskrižje putova prema sjevernoj Istri, vodi jedna od najljepših panoramskih cesta na cijelom Poluotoku.

Dva brijega izbrazdana terasama na kojima su se ne tako davno uzdizali drevni maslinici uzmicu u vizuri gledanoj iz Livada prema sjeveru da bi napravili mjesta trecemu: to je taj brijeg na cijem hrptu poput orlovog gnijezda, malo zaklonjen, ali zato s izvrsnim pogledom, stoji Oprtalj.

Oprezna i polagana vožnja oštrim serpentinama (tu su cestu, prica se, gradili Francuzi još u Napoleonovo doba) nagradit ce vas prekrasnim pogledima i predivnim bojama jeseni, a kad vam pri vrhu s desne strane u vidokrugu iskrsne ružicasta kuca, blizu ste cilja.

No, ako ste skloni maštanju, možete zastati. To je, naime, zaselak Sv. Helena. Iza ružicaste kuce smjestila se crkvica, a pokraj nje je, prema lokalnoj legendi, nekoc bio bunar ili izvor zacepljen ogromnim kamenom. Kad bi se taj kamen maknulo i time izvor odcepio, kaže dalje legenda, nadrla bi voda koja bi nemilosrdno potopila cijelu dolinu Mirne.



Na tlu smo najdrevnijih istarskih legendi, u zemlji divova. I rijeka Mirna, koju iz Oprtlja gledamo odozgo, nalik na tananu blještavu prugu paralelnu s cestom, brazda je koju je izorao legendarni div Dragonja isušujuci nekoc mocvarni istarski sjever. I sam Oprtalj izrastao je iz legende o divovima koji su gradili sve gradice na brjegovima povrh doline Mirne, s obje strane, od Vižinade do Buzeta i Huma, dodajuci preko rijeke jedan drugome kamenje i graditeljska oruda. U jednoj od tih legendi zapisano je i kako su se jedan drugom obracali s: "Brat, daj mi bat".

K tome, kao da zapisane i zapamcene legende nisu dovoljne. Oprtalj nadahnjuje i na smišljanje novih, pa i u novim medijima kao što je filmski. Slovenci su ovdje 1995. godine snimali film "Rabljeva freska" redatelja Antona Tomašica, kome dramaturšku potku cini karmicka povezanost ljudi iz prošlosti i sadašnjosti.

A Oprtalj cijeli, svakim svojim kamenom, svjedoci o toj karmickoj povezanosti. Slojevi novog ispreplicu se ovdje sa slojevima starog i sa slojevima još starijeg, drevnog, a život današnjice prespor je da bi sustigao sva bremena prošlosti tako da mnogi oprtaljski zakutci još uvijek cekaju nekog tko ce ih oživjeti.

U ovo doba godine u Oprtlju je mirno, ali tek minuli tjedni Tuberfesta, ovdašnjeg festivala tartufa, pa kasnojesenske kestenijade i zimskog izdanja sajma antikviteta ostavit ce odjeke ugodne atmosfere i dati temu za razgovor s domacinima o tome kako je bilo minulih vikenda. Dvije oprtaljske gostionice ne bi trebale biti pretijesne za namjernike u ovo doba godine.

U ponudi cete sigurno zateci još uvijek svježe tartufe ili jela s kostanjima iz ovog kraja. No, zatreba li stol više, nije daleko potegnuti ni do neke konobe ili agroturizma u bližoj okolici. U oprtaljskom se kraju na više seljackih domacinstava može kušati i kupiti dobro domace vino, maslinovo ulje, med.

U nedalekom Zrenju postoji cak i pravi antikvarijat, prodavaonica starina. Namjernici željni višednevnog boravka u ovom kraju na raspolaganju imaju cak deset smještajnih objekata, a ni Istarske toplice nisu daleko.

Razgledavanje ovog lijepog gradica spontano pocinje vec samim dolaskom u Oprtalj. Kljucna su mjesta gradska loggia iz 16. stoljeca, župna crkva sv. Jurja iz 15. stoljeca, crkvica sv. Roka iz 16. stoljeca s freskama Antuna iz Padove te crkvica sv. Marije iz 15. stoljeca s freskama majstora Clerigina iz Kopra.

Na oprtaljskom groblju, jednom od najljepših groblja u Istri koje ce svakako biti doživljaj razgledati, nalazi se novija crkvica sv. Cecilije iz 19. stoljeca.

Ulicice izmedu kuca u vencijanskom stilu, mnoštvo kamenih spomenika, grbova, volti, stepenica, tragova zidina i gradskih vrata bit ce poseban izazov za fotografe. Pokraj Oprtlja prolazila je i negdašnja vinska pruga Parenzana, od koje su u neposrednoj blizini postala sacuvana dva mosta i jedan tunel.

Oprtalj ce vas darivati dojmovima i za kraceg i za duljeg posjeta. Nadahnut ce vas i za kretanje i istraživanje, ali i za mirno stajanje na nekom od brojnih vidikovaca u mjestu, za meditativno promatranje prirode i svijeta, koji se u umanjenom izdanju gotovo sa svih svojih aspekata ugnijezdio u ovaj drevni kameni grad.


Podijeli: Facebook Twiter