Oprtalj: Hotel se prostire kroz staru jezgru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Smještaj tipa "albergo diffuso" ljetos je kao projekt zaživio u starogradskoj jezgri Buzeta, a potom i u Oprtlju, gradicu od svega stotinjak stanovnika. Kažu da su ti projekti medu prvima takvima u Hrvatskoj - u oba su slucaja plod privatne inicijative, samo što je u Buzetu u njega uložen domaci, a u Oprtlju inozemni kapital, kroz tvrtku Portole Resort vlasnika Renza Polesela.

"Albergo diffuso", pojasnit ce Polesel, u Italiji se uspješno primjenjuje u starogradskim jezgrama. Radi se o vrsti hotela s centralnom recepcijom i smještajem u nekoliko okolnih zgrada, koncipiranoj tako da gostima pruža doživljaj života u staroj jezgri, s time da imaju na raspolaganju sve usluge kao u hotelu. U ovoj vrsti hotelskog smještaja ne nudi se tek obican boravak, vec odredeni stil života.

Povijesna jezgra - hotel


Takva vrsta hotela posve se uklapa u povijesnu jezgru, a sobe su adaptirane u postojecim zdanjima. Vlasnik firme Portole Resort i hotela s cetiri zvjezdice nudi apartmane i sobe, a razvija tri koncepta. Ima u zakupu zgrade udomiteljske udruge Nadomak sunca i tamo je uredio sobe, uzeo je i jednu privatnu kucu u zakup, koju iznajmljuje u cjelini, a u vlastitoj zgradi uredio je apartmane.

- U ovom trenutku imamo ukupno 25 postelja u tri razlicite kuce, dva ugostiteljska prostora, dvoranu za dorucak i recepciju koja se upravo ureduje. Ugostiteljstvo nosi domaca obitelj Coslovich. Krajnji je cilj doci do sto postelja, kaže Polesel. Na pitanje zašto baš u Oprtlju, uzvraca protupitanjem: "Zašto ne?".

- Oprtalj je prelijep gradic, jasno je da su tu velike mogucnosti jer u ugostiteljskom segmentu nema konkurencije. S druge strane, da sam turist odmah bih se zaljubio u ovo mjesto, kaže Polesel, koji se nakon cetrdeset godina bavljenja elektronikom upustio u sasvim drugaciju djelatnost.



Renzo Polesel iz Pordenonea i supruga rodom iz obližnjeg mjesta Vižintini Vrhi zaljubljeni su u oprtaljski kraj. Želja im je pripomoci revitalizaciji i udahnuti nove sadržaje zbog kojih ce turisti ciljano dolaziti upravo u Oprtalj. Jedino uz nove sadržaje koncept "albergo diffuso" može funkcionirati tijekom citave godine.

Kada je lani kupio kucu u Oprtlju, jedino mjesto u kojem se mogla popiti kava bila je kušaonica Loggia. Polesel je u meduvremenu u Loggi uredio restoran, kušaonicu premjestio u drugi prostor, otvorio konobu, uredio sobe i apartmane, otvorio osam radnih mjesta i podržao projekt brendiranja Oprtlja kao grada starina i umjetnina, koji je ovog ljeta pokrenuo Manuel Sirotic, 32-godišnji Buzecan, odnedavno nastanjen u Ipšima.

Centar antikviteta


Sirotic je prezadovoljan rezultatima. - Dosad smo odradili osam nedjeljnih sajmova pod nazivom "Antiques" i prerasli u najveci sajam antikviteta u Hrvatskoj. U Oprtalj su poceli dolaziti i trgovci koji nabavljaju antikvitete za svoje trgovine, kaže Sirotic.

Ideja je Oprtalj pretvoriti u centar antikviteta i starina, da onaj koji gradi ruralnu kucu u Istri zna da ce ovdje naci sve, od starih cigli, crjepova, greda, starog namještaja i satova do stolara i projektanata. (Gordana CALIC ŠVERKO, Snimio Milivoj MIJOŠEK)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter