Oprtalj: EU sredstvima modernizirat će ceste

Oprtalj gubi sredstva statusa posebne državne skrbi (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Oprtalj gubi sredstva statusa posebne državne skrbi (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Kandidiranje projekta na europske fondove za oprtaljsku općinu jedini je način da namakne sredstva za ulaganja u komunalnu infrastrukturu. U ovogodišnji proračun težak 8,3 milijuna kuna ugrađen je tako dio sredstava planiranih za projekt koji je kandidiran na Mjeru 7 za uređenje nerazvrstanih cesta.

- Kandidirali smo projekt ''Rekonstrukcija nerazvrstane ceste Fakini - odvojak Brušti - Mikolotići - Pašini - Golubići - Bencani - odvojak Respili - odvojak Ravnica'' na natječaj Mjera 07 "Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima" iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. U slučaju da kandidatura prođe u proračunu je predviđeno 617.500 kuna za početak realizacije, najavio je oprtaljski načelnik Aleksander Krt.

Na istu mjeru kandidiran je projekt izgradnje kanalizacije i pročistača Livade što nije prikazano u proračunu jer je nositelj projekta komunalno poduzeće koje će i kasnije održavati kanalizacijsku sustav.

Oprtaljski vrtovi

Projekt modernizacije nerazvrstanih cesta kao i projekt "Oprtaljskih vrtova" za čiju je projektnu dokumentaciju i početak radova predviđeno 800.000 kuna, bili su uvršteni i u prošlogodišnji proračun i preneseni su u ovogodišnji, a razlog za prvi projekt je kašnjenje natječaja, dok za drugi projekt natječaj još uvijek nije ni objavljen. - Mjera 7 trebala je biti objavljena u ožujku, a objavljena je tek u studenome prošle godine zato smo uređenje nerazvrstanih cesta predvidjeli u prošlogodišnjem te smo ga stoga što je natječaj kasnio, uvrstili u ovogodišnji proračun, pojasnio je Krt.

Za "Oprtaljske vrtove", projekt razvoja ruralnog turizma koji se temelji na lokalnim poljoprivrednim proizvodima u tijeku rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za dio zemljišta koji je u privatnom vlasništvu. - Čim se bude riješio ovaj problem krenut će se u daljnju realizaciju projekta kroz kandidaturu za sredstva iz Europskog fonda, ističe Krt.

Cilj je obnova i uređenje terasastih površina koje okružuju starogradsku povijesnu jezgru Oprtlja, kao izložbenog prostora plodova zemlje; maslinarstva i ulja, vinogradarstva i palete sortnih vina, pčelarstva i meda, badema, lješnjaka i drugog autohtonog voća te ljekovitog, aromatskog i jestivog bilja i njihovih specifičnih proizvoda.

Sve tematske staze vodile bi do Loggie gdje bi bili prodajni štandovi male tržnice. U projektu su predviđeni i vidikovci te uređenje postojećih javnih sanitarija koji se nalaze pokraj Trga kod Loggie. Vrijednost cjelokupnog projekta se procjenjuje na oko 5,5 milijuna kuna, realizirao bi se kroz tri faze s time da je geodetski snimak i projektnu dokumentaciju predviđeno izraditi cjelovito za cjelokupno planirani prostor.

Vatrogasni dom

Za kandidiranje projekta Vatrogasnog doma DVD Oprtalj planirano je 750.000 kuna. Za projektnu dokumentaciju Muzeja šumarstva, tartufa i Parenzane u Livadama planirano je 100.000 kuna, a Muzeja Sv. Jeronima u Zrenju 50.000 kuna.

- Fiskalna moć oprtaljske općine je oko četiri milijuna kuna, a sve ostalo su pomoći i projekti koji se kandidiraju prema europskim fondovima. Promjenom zakonske regulative vezane uz područja posebne državne skrbi izgubili smo milijun kuna godišnje od poreznih sredstava i to je veliki problem za jednu tako malu općinu. Od 1,8 milijuna kuna spali smo na oko 800.000 kuna poreznih prihoda. Jedini izlaz je kandidiranje projekata na EU fondove no upitno je hoćemo li smoći uopće financijske snage za pripremu projekta za kandidiranje, komentirao je Krt.

Oprtaljski načelnik stoga apelira na Vladu da je Oprtalj s pravom bio područje posebne državne skrbi te da su građani oprtaljskog područja tim statusom dobili komunalni standard kojeg će njegovim ukidanjem teško moći pratiti što će se odraziti na održavanje infrastrukture i daljnji razvoj. U prethodnom razdoblju dok su u Oprtlju raspolagali povećanim poreznim sredstvima uredili su vrtić, formirali mješovitu predškolsku grupu od 22 polaznika, a u prošloj pedagoškoj godini uveli produženi boravak što sve nosi oko 500.000 kuna godišnje.- Bez tih sredstava ne znam kako ćemo dalje sve to moći pratiti, a ulaganje u djecu je zalog za budućnost, napominje načelnik oprtaljske općine na čija 63 četvorna kilometra živi 850 stanovnika.

Obnovili 4,3 kilometara cesta

Na oprtaljskom području upravo su EU sredstvima prethodnih godina realizirali veliki infrastrukturni zahvat modernizacije cesta, dijelom iz programa IPARD-a, mjere 302. namijenjene jedinicama lokalne uprave i samouprave za uređenje komunalne infrastrukture. Modernizirano je sedam dionica dugih ukupno 4,3 kilometra. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter