Oprtalj brendirati kao grad starina i umjetnina

Antikviteti se tijekom sajma izlažu u starogradskoj Lođi, na ulicama… (G. ČALIĆ ŠVERKO/Arhiva)
Antikviteti se tijekom sajma izlažu u starogradskoj Lođi, na ulicama… (G. ČALIĆ ŠVERKO/Arhiva)

U brendiranje Oprtlja kao grada starina i umjetnina upustili su se 2011. godine kroz ljetne sajmove antikviteta pod nazivom Antiques, a sada su nadomak četvrtoj sajamskoj sezoni koja počinje druge nedjelje u ožujku. Antikviteti se tijekom sajma izlažu u starogradskoj Lođi, na ulicama, u malim prodajnim prostorima u prizemljima oprtaljskih zgrada…

- Pokazalo se da je to dobar sadržaj koji privlači i izlagače i posjetitelje. Prve godine krenuli smo probno, s ciljem oživljavanja Oprtlja u ljetnim mjesecima, a pretprošle i prošle godine sajmovi su se održavali od proljeća do kasne jeseni, svake druge nedjelje u mjesecu, pa će tako biti i ove godine, najavio je predsjednik Turističke zajednice Oprtalj i oprtaljski načelnik Aleksander Krt.

Turistička zajednica zdušno podržava ovu privatnu inicijativu jer privlači vikend-posjetitelje, ponajviše iz susjedne Slovenije i Italije, ali i turiste iz drugih zemalja koji su smješteni u luksuznim vilama oprtaljskog područja ili pak ljeti borave na priobalju. - Nismo još došli do krajnjeg cilja, a taj je da Oprtalj kroz cijelu godinu funkcionira kao grad starina, ali smo na dobrom putu da ga ostvarimo jer postoji velik interes izlagača, a nestankom granica imat ćemo i inozemne izlagače pa će sajam postati internacionalan, kaže Krt.

Specifičnost Oprtlja su i freske. Oprtaljska općina u suradnji s Istarskom županijom lani je dovršila restauratorske radove na zidnim slikama u crkvi sv. Roka. Branko Fučić pripisao ih je meštru Antonu iz Kašćerge, slikaru koji je 1529. i 1537. naslikao ciklus fresaka u istoimenoj kapeli u Draguću. U crkvi sv. Marije, primjerice, majstor Clerigin iz Kopra 1471. je u renesansnom stilu na trijumfalnom luku i južnom zidu naslikao prizore iz Marijina života. - Četiri crkve oslikane freskama u dobrom su stanju, a jedna od ideja je freske budu dostupnije, odnosno da ih turisti mogu razgledati bez prethodne najave, ističe Krt. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter