Oprostite, jeste li pod istragom?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

O složenim odnosima mafije i politike napisan je niz knjiga, snimljeno je brdo filmova, u svijesti prosječnog talijanskog građanina taj je odnos ključan da bi se shvatila suština politike i političkog djelovanja, tajni mehanizmi obnašanja vlasti i građenja osobne moći. Unatoč presudama talijanskog sudstva i danas ostaje otvoreno pitanje je li, na kraju krajeva, ipak došlo do poznatog zagrljaja najmoćnijeg talijanskog političara Giulija Andreottija i šefa sicilijanske mafije Totoa Riina: je li ga Andreotti prilikom zagrljaja poljubio po ritualu odavanja poštovanja časnom čovjeku (uomo d' onore).

Upravo ovih dana, dok se odigrava oštra izborna kampanja, poroci talijanske politike izašli su iznova na vidjelo: u sastavljanju liste kandidata za predstojeće izbore svaka je stranka pomno pratila postupak ne bi li otkrila među svojim kandidatima ponekog političara koji je pod istragom.

"Maxi processo"

Značajan je slučaj napuljskog političara Niccoloa Cosentina, koji je u više navrata osumnjičen za odnose s napuljskom camorrom i koji je u zadnji tren izbačen s liste kandidata Berlusconijeve stranke Popolo delle liberta'. Pritisak javnog mnijenja je trenutno prejak, u normalnijim uvjetima on bi sigurno prošao cenzuru stranke. Uostalom, u dosadašnjem sastavu parlamenta sjedilo je na desetke političara koji su predmet istraga talijanskog sudstva zbog navodnih odnosa s klanovima organiziranog kriminala, sicilijanskom mafijom, napuljskom camorrom ili pak kalabreškom 'ndranghetom. Politika je popustljiva, ranjiva, mafijaške infiltracije danas obuhvaćaju ne samo talijanski jug, već i cijeli sjever: mafijaški klanovi gospodare Lombardijom, Venetom, Piemonteom, ono što se godinama nijekalo, danas je prihvaćeno kao nepobitna zbilja. Uostalom, do početka osamdesetih godina prošlog stoljeća Italija nije raspolagala specijalnim zakonima koji su na specifičan način obrađivali mafijaška krivična djela koja se bitno razlikuju od običnog kriminala, krvoločna razračunavanja tek su vanjski dio sante leda.

Preokret u sudskom postupanju prema organiziranom kriminalu dogodio se krajem osamdesetih kada je u Palermu upriličen spektakularni proces poznat kao "maxi processo" koji je trajao od veljače 1986. do prosinca 1987. godine: od ukupno 475 mafijaša protiv kojih je podnesena krivična prijava njih 360 osuđeno je na zatvorsku kaznu, sud je kumulativno dodijelio mafijašima 2.665 godina zatvora! Proces je izgrađen prvenstveno na temelju svjedočenja mafijaškog bossa Tommasa Buscette koji je 1982. uhićen u Brazilu. Buscetta je odlučio progovoriti i njegovim je svjedočanstvom stvorena cjelovita slika o organizacijskoj strukturi mafije. Dobar dio dokaznog materijala prikupili su hrabri istražni suci Giovanni Falcone i Paolo Borsellino. Upravo su oni započeli sustavno prikupljanje podataka o političkim i gospodarskim vezama mafije, otvorili su Pandorinu kutiju i pokrenuli tsunami.

Tajni pregovori

Nakon tih presuda započela je nova faza koja je obilježena nizom stravičnih mafijaških atentata. Ubijena su oba suca. Cijeli i složeni niz pojedinosti o opasnim vezama talijanskih obavještajnih službi s mafijom prilikom organizacije atentata na dvojicu istražnih sudaca uklopljeni su u novu istragu koja je započeta krajem prošlog desetljeća. Osnovna tema istrage je sljedeća: dio državne mašinerije i politike odlučio se na tajne pregovore s mafijom da bi se prekinuo val bombaških atentata koji su početkom 1990-ih potresali Italiju (mafijaške bombe eksplodirale su u Milanu, Rimu, Firenci). Mafija je zauzvrat tražila ublažavanje strogih zakonskih odredbi kojima su bili podvrgnuti mafijaški osuđenici. Falcone i Borsellino predstavljali su prepreku tim pregovorima i zato su likvidirani.

Ukratko, pojedini odjeli talijanske policije i državnih organa bili su upoznati s namjerama mafije, postojao je plan tajnih pregovaranja i ti su elementi pregovaračke faze mafije i države predmet istrage koja i dalje traje. Jedan od ključnih istražnih sudaca koji se donedavno bavio tom istragom Antonio Ingroia istupio je iz talijanskog sudstva i počeo se baviti politikom, utemeljio je pokret i trenutno vodi izbornu kampanju zajedno s Antonijom Di Pietrom, istražnim sucem poznatim iz doba velike istrage o nezakonitom financiranju političkih stranaka s početka devedesetih godina prošlog stoljeća. Dva suca s istom sudbinom nakon osjetljivih istraga postala su političari, vele mnogi, pametan sistem da bi se izbjegla smrtna presuda. (Elio VELAN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter