Oprost i novac za uhicenje ili ubojstvo Gadafija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Libijsko ustanicko vijece ponudilo je u srijedu oprost bilo kojem pristaši Moamera Gadafija koji ga ubije ili uhiti.

Predsjednik Nacionalnog prijelaznog vijeca Mustafa Abdel Džalil takoder je rekao da je poslovni covjek iz Bengazija, ciji identitet nije otkrio, ponudio nagradu od dva milijuna libijskih dinara (1,3 milijuna dolara) za uhicenje Gadafija.

"Nacionalno prijelazno vijece objavljuje da ce bilo koja osoba iz Gadafijeva najužeg kruga koja ga ubije ili uhiti, dobiti oprost za sve pocinjene zlocine", izjavio je Džalil na konferenciji za novinare.

Pukovnik Abdulah Abu Afra, glasnogovornik vojnog krila Vijeca, objavio je da ustanici kontroliraju 95 posto libijskog teritorija i da je dugogodišnja vladavina Gadafija završila.

"Gadafijev režim je 95 posto gotov, 95 posto Libije je pod našom kontrolom", rekao je Abu Afra za televiziju Al Džazira.

NATO je istovremeno u Bruxellesu objavio da se priprema za moguce angažiranje u Libiji nakon završetka gradanskog rata.

Vijece NATO-a dalo je vojnim strukturama niz politickih smjernica na temelju kojih bi trebali razraditi mogucnosti za mogucu buducu ulogu NATO-a u Libiji u sklopu širih medunarodnih napora za stabilizaciju, rekla je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

Ona ocekuje da bi planovi trebali biti gotovi do iducega tjedna kada bi trebali biti predstavljeni politickom vodstvu NATO-a.





Oslobodeni strani novinari iz hotela Rixos u Tripoliju

Svi zapadni novinari oslobodeni su u srijedu poslije podne iz hotela Rixos u Tripoliju gdje su ih zatocenima držali ljudi odani Moameru Gadafiju, javio je CNN.

Kako prenosi Reuters, novinari su kazali da su predstavnici Medunarodnog odbora Crvenog križa došli u hotel i dogovorili njihov odlazak te im osigurali prijevoz iz hotela. U hotelu su bili zatoceni šest dana.


Podijeli: Facebook Twiter