Oprost duga teži zbog nesređenih zemljišnih knjiga

Sonja Bulić (GI)
Sonja Bulić (GI)

Nesređene zemljišne knjige mogle bi biti ozbiljna prepreka provedbi Zakona o osobnom stečaju koji pripremaju ministarstva financija i pravosuđa. Zakon predviđa oprost dijela duga prezaduženim građanima, pogotovo onima slabijeg imovinskog stanja, a kakvo je to stanje - nitko ne zna.

Trebala bi se procjenjivati cjelokupna imovina a to bi moglo biti problematično zbog nesređenih zemljišnih knjiga. Na taj je problem je upozorio i ministar financija Slavko Linić: "Tek se sada borimo za uvođenje svih mogućih podataka o građanima. Samo kada imamo te podatke možemo govoriti o tome tko ima pravo na otpis dugova".

Kakvo je stanje zemljišnih knjiga u Općinskom sudu u Puli, pitali smo predsjednicu Sud Sonju Bulić.

- Dosta smo toga ažurirali u smislu vlasničko-pravnog stanja. Zemljišno-knjižno stanje bi sa stvarnim vlasničko-pravnim stanje trebao uskladiti vlasnik. U ovom trenutku, ono što na sudu zaprimimo danas, u pravilu rješavamo za dan-dva. No, sud ne upisuje vlasništvo po službenoj dužnosti, bez zahtjeva stranke, kaže Bulić.

- Primjerice, u zemljišnim knjigama je upisana jedna osoba, a pravi vlasnik je druga osoba koja je vlasništvo stekla dosjelošću, ali nikada nije podnijela zahtjev za upis u zemljišnu knjigu. Sud ne može znati da je vlasnik osoba koja je kupila nekretninu, ako ona kupoprodajni ugovor ne preda sudu na uknjižbu, objašnjava Bulić.

- Početkom prošlog stoljeća ljudi su odlazili u Ameriku, svoje nekretnine darovali ili se podijelili isplatom, ali, primjerice, nisu imali novca za porez, promjena vlasnika nije upisana u zemljišne knjige, pa je nekretnina ostala upisana na osobu koja je prije sto godina otišla u Ameriku, a cijelo vrijeme su u posjedu njegovi rođaci. Sud to ne može znati dok pravi vlasnici ne pokrenu postupak za utvrđenje prava vlasništva. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter