Oprost da, ali ne i zaborav!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povodom Dana sjećanja na žrtve Vukovara, delegacija Grada Labina i općina Labinštine, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Udruženja antifašističkih boraca, Policijske postaje, Župnog ureda, Javne vatrogasne postrojbe, Civilne zaštite te ostali uzvanici, položili su vijenac i zapalili svijeću u Parku hrvatskih branitelja Domovinskog rata, a potom i na spomen obilježju na Gradskom groblju.

- U bitci za Vukovar koja je počela 25. kolovoza, a završila slomom obrane grada 18. studenoga 1991., ubijene su 1.624, a ranjeno 1.219 osoba, dok je nakon okupacije u srbijanske logore odvedeno oko 8.000 vukovarskih branitelja i civila. Iz potpuno razrušenog grada prognano je oko 22.000 Hrvata i nesrpskog stanovništva. Brojke su to koje s osjećajem težine nosimo u sebi, istaknuo je umirovljeni pukovnik HV-a Darko Martinović. Dodao je da današnji dan trebamo obilježiti s najvećim pijetetom i izraziti najdublje poštovanje.

Zamjenica labinskog gradonačelnika Eni Modrušan, istaknula je da je Vukovar unatoč naporima hrvatske vojske u konačnici pao, no preokrenuo je daljnji tijek Domovinskog rata.

- Međunarodnoj zajednici poslan je vapaj. Tada, kao ni danas nisu u mogućnosti spriječiti napade na nevine žrtve, dodala je.

Blagoslov i molitvu održao je velečasni Milivoj Koren zajedno s Blažem Bošnjakovićem dok je svoju prigodnu pjesmu interpretirala pjesnikinja Neda Milenkovski. Prigoda je to bila da pozovu okupljene na popodnevnu Svetu misu u crkvi Svetog Franje u Podlabinu.

Počasnom mimohodu koji se u Puli, u znak sjećanja na ovaj dan, održava posljednjih desetak godina pod krilaticom "I u mom gradu svijetli Vukovar", i danas je prethodilo paljenje svijeća duž cijele Vukovarske ulice. Unatoč kiši, u večernjim je satima kolona od oko 150 ljudi, na čijem je čelu bila delegacija Grada Pule s gradonačelnikom Borisom Miletićem i predsjednikom Gradskog vijeća Robertom Cvekom te članovi HVIDRA-e, predvođeni županijskim predsjednikom Zdenkom Požgainom, spustila se od OŠ Tone Peruško do sredine ulice, ispred grafita sa simboličnim prikazom Vodotornja, koji su pulski Demoni posvetili Vukovaru. Među sudionicima su bili predstavnici brojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata te političkog i društvenog života. Ispred grafita su upalili svijeće i minutom šutnje odali počast svim poginulim braniteljima i nevinim žrtvama Vukovara, ali i Škabrnje, Gospića i drugih dijelova Hrvatske te u spomen na sve nestale. Upaljeno je više od 550 svijeća. Okupljeni su nastavili mimohod do kraja ulice gdje je održan kratki sat povijesti za sve one koji nisu znali što se sve dešavalo na dan pada Vukovara i neposredno prije toga.

- Naša poruka je da dok smo živi nećemo zaboraviti ono što se dogodilo. Oprost da, ali zaborava ne smije biti. To je važno i za generacije koje dolaze, kako se takve tragedije, kao ni one iz Drugog svjetskog rata ne bi ponovile i kako oni koji su počinili zločine, s bilo koje strane, ne bi ostali nekažnjeni. Žalosno je što se pojedinci sjete na Vukovar samo u ovom razdoblju godine. Nadam se da će nova Vlada ostvariti najavljena ulaganja, izgraditi infrastrukturu i riječnu luku, otvoriti radna mjesta. Bez investicija u grad koji je razrušen i tako teško ranjen, nema mladosti ni života, a time ni budućnosti, poručio je Požgain. Uslijedila je misa zadušnica u crkvi sv. Antona za sve stradalnike Domovinskog rata. (A. ŠĆULAC, K. FLEGAR)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter