Oprezno s vitaminima i mineralima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Znate li koji široko upotrebljavan dodatak prehrani namijenjen jacanju kostiju može povecati rizik od srcanog udara za cak 30 posto? A dodatak prehrani koji uzrokuje probleme s probavom?

Dodaci prehrani se uglavnom rade od prirodnih sastojaka pa mnogi misle da ne mogu naštetiti. Varaju se, tvrde strucnjaci i oni koji su osjetili nuspojave. Industrija vitamina i minerala nije dovoljno regulirana, od njih se ne traži da navode nuspojave niti njihovi proizvodi moraju prolaziti skupa klinicka istraživanja.

"Suplementi mogu imati loše djelovanje. A oni koji ih uzimaju po vlastitom nahodenju zaboravljaju da mogu biti toksicni uzimaju li se u velikim kolicinama ili uz neke lijekove," upozorava Anna Raymond iz British Dietetic Associationa.

Strucnjaci se uglavnom slažu da je bolje imati zdravu prehranu nego uzimati vitaminske i mineralne dodatke koji nikad ne mogu imati tako dobro djelovanje kao vitamini i minerali koji se uzimaju u hrani.

Primjerice, dodatak prehrani glukozamin, koji navodno cuva ligamente i zglobove, izaziva probleme s probavom, a povezan je i sa smrcu jednog covjeka.

"Sve što nam treba može se dobiti iz zdrave prehrane. Vecina dodataka prehrani je bacanje novca. Ljudi ih uzimaju, ali na koncu bi mogli osjetiti hipervitaminozu, uzrokovanu pretjeranim uzimanjem vitaminskih dodataka. To može dovesti do povracanja, letargije pa cak i do zatajenja bubrega. Jedini slucaj kad bi osoba trebala uzimati dodatke prehrani je onda ako ih prepiše njen lijecnik," zakljucio je dr. Dillon.

No i ako vam ih prepiše lijecnik, ne znaci da necete imati nuspojave. Primjerice, dodaci kalcija - cesto propisivani za osteoporozu - mogu povecati rizik od srcanog udara za 30 posto. Reakciju ne mora izazvati samo glavni sastojak. Alergija se može javiti i na vezivne tvari ili gel.

Nutricionistica Anna Raymond savjetuje svima koji uzimaju dodatke prehrani da o tome porazgovaraju sa svojim lijecnikom.

Glukozamin
Radi se od oklopa rakova i jastoga. To znaci da nije za one alergicne na plodove mora. Najcešce se uzima zbog olakšavanje simptoma artritisa. Moguce nuspojave: Prema mišljenju britanske Arthritis Research Campaign, nuspojave mogu ukljuciti probleme sa želucem, zatvor, dijareju, glavobolju, osip te nakupljanje vode u tijelu. Glukozamin može reagirati i s antidijabetickim tretmanom povisujuci razinu šecera u krvi. Ima negativnu reakciju i s lijekom za razrjedivanje krvi warfarinom pa se ve dvije tvari ne bi smjele uzimati istodobno.

Kelp
Dodatak prehrani koji se radi od morske trave, tj. najbrže rastuce morske alge na svijetu.Kelp je bogat izvor niza minerala i elemenata u tragovima, ukljucujuci i jod - ciji nedostatak može dovesti do slabog rada štitnjace. Cesto se uzima upravo zbog regulacije rada štitnjace. Moguce nuspojave:Studije su povezale kelp s povecanim rizikom od disfunkcije štitnjace. Razrjeduje krv pa se ne bi smio uzimati uz aspirin ili bilo koji lijek koji snižava krvni tlak. Postoji bojazan da se dio kelpa ubire s podrucja gdje je ocean zagaden.

Kalij
Adekvatna razina kalija nužna je za zdrave kosti te opcenito funkcioniranje organizma. Dodaci kalija se cesto uzimaju zbog problema s inzulinom, artritisom te simptomima menopauze kao što su umor i promjene raspoloženja. Moguce nuspojave: Uzima li se u vrlo velikim dozama, kalij može imati ozbiljne nuspojave poput aritmije srca, a može biti i fatalan. Dodaci kalija loše reagiraju s nekim lijekovima. Ne bi ih smjeli uzimati oni koji pate od bubrežnih i srcanih bolesti, teške dijareje ili visokog krvnog tlaka.

Melatonin
Prirodni melatonin je hormon koji luci epifiza i pomaže u reguliranju sna. Dodatak prehrani s melatoninom može kontrolirati ciklus spavanja i budenja te pomoci kod problema sa spavanjem. Moguce nuspojave: Može doci do povišenog krvnog tlaka, upecatljivih snova, glavobolja, niže tjelesne temperature, umora, depresije, smanjenog libida i smanjene plodnosti. Dnevna doza od 1 do 3 mg melatonina povecava tjelesnu razinu melatonina za 20 puta.

Kalcij
Ovaj osnovni mineral nužan je za zdrave kosti, zube, krv, mišice, živce i dobru hormonalnu sliku. Žene ga obicno uzimaju za jacanje kostiju. Moguce nuspojave: Istraživanje sa sveucilišta Auckland i Aberdeen pokazuje da uzimanje kalcija za 30 posto povecava rizik od srcanog udara. Naime, kalcij uzrokuju manju elasticnost krvnih žila. Lijecnici ukljucenu u novozelandsku studiju iz 2008. savjetovali su ženama starijima od 70 da ne uzimaju dodatke kalcija.


Podijeli: Facebook Twiter