Oprezno s pirotehnikom!

Ilustracija (Darko Tomas/CROPIX)
Ilustracija (Darko Tomas/CROPIX)

U povodu početka tradicionalne akcije Ministarstva unutarnjih poslova ''Mir i dobro'', koja se provodi od 1993. godine, danas su u sjedištu Policijske uprave istarske u Puli načelnik Sektora policije Božo Kirin, voditelj Inspektorata unutarnjih poslova Moreno Kanciani i voditelj Protueksplozijskog odjela Anto Mijatović održali konferenciju za medije. Kirin je pritom kazao da će se ove godine akcija provoditi od 15. prosinca do 8. siječnja 2015. godine.

Lani oduzete 134 razorne petarde

- Cilj ove akcije je da se pojačanim i usmjerenim aktivnostima policije osigura povoljno stanje sigurnosti, uz naglasak na sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari, odnosno pirotehničkih sredstava te ostalih ubojitih sredstava, da bi svi građani i svi oni koji će boraviti na našem području u miru sa svojom obitelji i prijateljima proveli božićne i novogodišnje blagdane,  napomenuo je načelnik Kirin.

- Na području Policijske uprave istarske, prošlogodišnji božićni i novogodišnji blagdani protekli su u povoljnom ozračju, bez težih posljedica za zdravlje ljudi. Bilježi se samo jedno ozljeđivanje pirotehničkim sredstvom kada je jedna osoba lakše ozlijeđena. Također je, uslijed aktiviranja pirotehničkog sredstva, došlo do požara kada se zapalila trava i nisko raslinje na površini od 1.500 četvornih metara pri čemu nije bilo materijalne štete. Prošle je godine zbog uporabe pirotehničkih sredstva II. razreda tijekom razdoblja kada je to zakonom zabranjeno, od počinitelja oduzeto ukupno 134 komada petardi II. razreda. Lani su građani tijekom trajanja akcije policiji u pet navrata dragovoljno, bez sankcija, predali veću količinu oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava, kazao je nadalje Kirin te upoznao javnost s aktivnostima koje će policija provoditi u narednom periodu.

Ograničena prodaja pirotehnike

Voditelj Inspektorata Moreno Kanciani govorio je o prodaji i vrstama pirotehničkih sredstava podsjećajući da se pirotehnička sredstva razreda I. mogu prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina u prodavaonicama i kioscima, dok se pirotehnička sredstva razreda II., III., T1 i P1 mogu prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja, i to samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina.

- Uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III. zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba, a dozvoljena je od 27. prosinca do 1. siječnja, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva, naglasio je Kanciani.

Voditelj Protueksplozijskog odjela Anto Mijatović istaknuo je da pirotehnička sredstva nisu igračke te da nestručno rukovanje takvim sredstvima može izazvati teške posljedice. Pozvao je stoga sve građane da budu oprezni prilikom rukovanja pirotehničkim sredstvima, odnosno da pročitaju upute prije uporabe, da ne stavljaju pirotehnička sredstva u staklene boce te da ih ne bacaju prema ljudima, životinjama, na javnim mjestima, gdje ima više ljudi ili u zatvorenim prostorima.

Apel građanima

Policijska uprava istarska poziva građane da nikada, a posebice u vrijeme predstojećih blagdana ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva, streljivo i ostala sredstva, čijom uporabom mogu nastati neželjene posljedice. Također iz policije podsjećaju građane da još uvijek mogu bez posljedica predati oružje i minsko-eksplozivna sredstva, ukoliko ih nelegalno posjeduju.

Edukacija djece po školama

Prema riječima načelnika Sektora policije Bože Kirina, do kraja prvog polugodišta školske godine 2014./15. provodit će se edukacije po pojedinim školama, upoznavanjem učenika s opasnostima koje proizlaze iz uporabe pirotehničkih sredstava. Policija će poduzeti pojačane mjera sigurnosti u zonama vjerskih objekata, obavljati inspekcijski nadzor nad prometom pirotehničkih sredstava te osiguravati protočnost i sigurnost u prometu na svim važnijim cestovnim pravcima. Osim toga, policija će pojačano nadzirati državnu granicu radi sprječavanja nezakonitog prelaska državne granice i suzbijanja svih oblika prekograničnog kriminala od strane pojedinaca ili organiziranih skupina. (Marica KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter