Oprezno s mobitelima, ne odgovarajte na čudne poruke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U redakciju nam se ovih dana javio čitatelj s pričom da je u zadnjih mjesec dana dva puta na mobitel dobio poruku u kojoj ga se poziva da se javi na jedan broj. "Dobar dan, dobila sam broj od kolege, trebala bi vas nešto. Možete mi se javiti na ovaj broj ili na posao, broj centrale je 0606780, tražite Anu" - piše u poruci.    

- Prvi puta sam nasjeo, nazvao broj i dobio tarot koji mi je, iako sam odmah prekinuo vezu, s računa skinuo šest kuna. Drugi puta, naravno nisam nasjeo, veli nam čitatelj, koji je svoju priču poželio podijeliti s drugima kao upozorenje.

Inače, broj s kojeg je poruka poslana jučer nije bio dostupan. Nazvali smo i broj koji se navodi u poruci - nakon poruke da minuta poziva (s fiksnog broja) košta 6,99 kuna javila nam se gospođa predstavivši se kao Ivana. Na upit je li nas ona tražila, jer tako piše u poruci koju smo dobili, navela nam je da nije. Na naše inzistiranje tko je ona, gdje radi, zašto je tražila da joj se javimo, navela nam je da smo dobili - Ministarstvo financija, i poklopila slušalicu!

Nakon drugog poziva na isti broj, ovog puta kolegice s mobitela (koji je koštao 8,41 kunu), rečeno joj je da je dobila tvrtku SMS Telekom te da trenutno gospođe Ane, koja je navodno direktorica firme - nema, ali će joj se javiti.

Provjerom na internetu doznali smo da je ta tvrtka lani bila pod lupom nadzora HAKOM-a, i to zbog oglašavanja u medijima, kada nije bilo istaknuto koliko koštaju pozivi na navedene brojeve te da nisu namijenjeni djeci.

Pregledom vijesti i internetskih foruma doznali smo i da ovakve prijevare nisu rijetkost. Stoga - ne odgovarajte na propuštene pozive s nepoznatih brojeva, jer postoji mogućnost da budete prevareni i pokradeni. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter