Oprezno s e-receptima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medu clanicama EU-a e-recepte u potpunosti su uvele samo Švedska i Danska, a sustav je djelomice informatiziran još samo u Španjolskoj, u kojoj se e-recepti primjenjuju u pojedinim regijama, dok pocetak informatizacije do konca godine najavljuje jedino još Finska.

Zbog cinjenice što se radi o svojevrsnom novitetu i kad je cjelokupno europsko zdravstvo u pitanju, hrvatski i inozemni farmaceuti okupljeni na cetvrtom Hrvatskom kongresu farmacije upozorili su na oprez pri uvodenju e-recepata koji je zapoceo u Licko-senjskoj i Medimurskoj županiji, a ujesen bi trebao uci u sve ljekarne u Hrvatskoj.

- Treba biti posebno oprezan posebno ako imamo u vidu nedavno iskustvo Estonije, gdje je uvodenje e-recepata usporilo cijeli sustav, zbog cega mnogi pacijenti u konacnici nisu dobili propisane lijekove. Lijepo je biti medu prvima, ali mislim da se moraju pogledati i iskustva razvijenih zemalja, kazala glavna tajnica Hrvatskog farmaceutskog društva Maja Jakševac Mikša.

Govoreci o iskustvima EU-a, glavni tajnik farmaceutskog udruženja EU-a (PGEU) John Chave najavio je brojne regulatorne, ekonomske i profesionalne promjene koje u predstojecem razdoblju ocekuju farmaceute. Vec sada, ekonomske promjene u pojedinim europskim zemljama poput Nizozemske zatvorile su male ljekarne, buduci da sustav marži, koji se primjenjuje i u Hrvatskoj, uz stalan pad cijene generickih lijekova, ne može financirati male ljekarnicke pogone.

- S padom cijena lijekova nezavisne male ljekarne mogli bi zamijeniti lanci ljekarni. Moguc nacin za opstanak manjih ljekarni svakako leži u profesionalnosti i bolje educiranom osoblju, porucio je Chave.


Podijeli: Facebook Twiter