"Oprezni optimizam" na pregovorima s Iranom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iran je u pregovorima sa šest svjetskih sila u utorak u Ženevi podnio novi prijedlog u vezi sa svojim nuklearnim programom i učinio je to power point prezentacijom, rekao je u utorak predstavnik Europske unije.

Michael Mann, glasnogovornik EU-ove visoke predstavnice za vanjsku politiku Catherine Ashton, rekao je novinarima da su iranski dužnosnici svoje zamisli predstavili u power point prezentaciji, ali nije to detaljno obrazložio.

Po Mannovim riječima, na početku dvodnevnog sastanka vlada "oprezni optimizam", a Ashton i iranski ministar vanjskih poslova i glavni iranski pregovarač Mohamad Džavad Zarif večerali su u ponedjeljak zajedno, u "veoma pozitivnoj atmosferi".

Šest svjetskih sila od iranske strane traže konkretne ideje. Prijedlozi koje je druga strana, a to su Sjedinjene Države, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Kina i Rusija, ponudila početkom godine, i u Ženevi su aktualni, ali velike sile spremne su "reagirati" na iranski prijedlog, rekao je Mann. Zapad od Irana traži da prestane obogaćivati uranij, da zatvori podzemni pogon u Fordowu te da se riješi nekih zaliha uranija, a zauzvrat će se ublažiti sankcije na trgovinu zlatom, plemenitim metalima i petrokemijskim proizvodima.

Iran je dosad tu ponudu odbacivao kao nedovoljnu, a stalno tvrdi i da uranij obogaćuje u mirnodopske svrhe te da ne kani proizvesti nuklearno oružje. Prijedlog službenog Teherana ima "kapacitet za ostvarivanje velikog napretka", drži Iran, a prenosi BBC. Zamjenik ministra vanjskih poslova Abas Arakči kaže kako su svjetske sile spremne saslušati plan, ali da se zasad neće objavljivati pojedinosti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter