Oprez: Zmije izlaze iz zimskog mirovanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državni zavod za zaštitu prirode upozorava da zmije pocinju izlaziti iz zimskog mirovanja te upucuje gradane kako se trebaju ponašati u prirodi i što uciniti ako naidu na zmiju. U proljetnom razdoblju zmije se okupljaju u vece skupine i vrlo su aktivne. Iako je rijec o posve prirodnoj aktivnosti, ceste su pritužbe o cudnim najezdama zmija.

Upozoravaju da tijekom boravka u prirodi treba nositi duge hlace i dužu obucu, treba paziti gdje se staje te provjeriti mjesto na koje se želi sjesti. Ako naidete na zmiju, najbolje ju je zaobici ili zaplašiti udarcima nogom o tlo i pustiti da se makne.

Zmije nemaju vanjskih slušnih organa, no preko kostiju donje celjusti dobro osjecaju vibracije tla te ih udaranje o tlo plaši. U slucaju otrovna zmijskog ugriza, zmiju se ne treba pokušati ubiti ili uhvatiti da bi se odnijela lijecniku jer bi mogla ponovno ugristi.

Lijecnici vrlo dobro prepoznaju ugriz otrovnice, a za ugrize svih triju naših otrovnica primjenjuje se isti protuotrov. Osoba koju je ugrizla zmija treba se smiriti, ukloniti odjecu i nakit s mjesta ugriza zbog oticanja tkiva te ranu pustiti da slobodno krvari bez rezanja ili isisavanja otrova. Dobro bi bilo ocistiti ranu i imobilizirati ugrizeni ekstremitet cvrstim predmetom i zavojem te se što prije prevesti do najbliže medicinske ustanove.

U Hrvatskoj živi 15 vrsta zmija, od kojih su samo tri otrovnice - poskok, ridovka i planinski žutokrug. Preostalih 12 vrsta nije otrovno i opasno. Sve vrste su zašticene zakonom o zaštiti prirode pa ih se ne smije namjerno ozljedivati i ubijati. Zabranjeno ih je i uznemirivati, hvatati i zatociti. Zavod je otvorio telefon strucnjaka herpetologa (+385 1 550-2951) koji ce odgovarati na sva pitanja gradana o zmijama. Upiti se mogu poslati i elektronickom poštom na [email protected].


Podijeli: Facebook Twiter