Oprez vozači: Za vikend još veće gužve u prometu

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Već s prvim danima kolovoza promet Istarskim ipsilonom se pojačao, što je bilo i najavljivano. Naime, svake godine, pa tako i ove, u Bina Istri prva polovica kolovoza jedna je od najprometnijih dana u godini. Unatoč kiši i lošem vremenu u srpnju i neznatnim podbačajem broja putnika, početak kolovoza je ipak donio porast prolaza vozila na istarskoj autocesti. Direktor Bina-Istre Christian Santaleza kaže da je zbog lošeg vremena u srpnju na istarskom ipsilonu bilo manje putnika, no to nije zabrinjavajuće.

- Kao što smo to nedavno najavili, zbog manjeg broja dolazaka turista tijekom srpnja, bilježili smo manje dnevne špice prometa na Istarskom ipsilonu u odnosu na srpanj 2013. godine. Unatoč tome, zbog loših vremenskih uvjeta, turisti su se tijekom tjedna više kretali automobilima između gradova, pa je razina prometa za spomenuti mjesec 2014. godine na približno istoj razini u odnosu na prošlu godinu s ostvarenih 1.148.308 prolazaka, odnosno u minusu od 0,7 posto, ističe Santaleza.

U prvim danima kolovoza bilježimo rast od 4,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje te brojimo ponovno jake dnevne špice pogotovo u danima izmjene gostiju. Naime, tijekom posljednje subote, 9. kolovoza, oboren je rekord dnevnog prometa na Istarskom ipsilonu s 57.430 vozila. Kako je tijekom petka i subote zabilježen još veći dolazak turista u odnosu na iste dane prošle godine, očekuje se tijekom sljedećeg vikenda još veći promet. Ekipe Bina Istre biti će dodatno mobilizirane s asistentima na svim važnijim naplatnim mjestima koji će pružati pomoć putnicima za još brži prolazak kroz naplatne rampe. Zbog blizine graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija i ovoga vikenda očekuju se kolone vozila koje se reflektiraju i na Istarski ipsilon, pa se preporučuje da putnici kreću na put kasnije od uobičajenog jutarnjeg termina, zaključio je Santaleza. (C. B. G.)

HAK: pojačan promet i prema moru i prema unutrašnjosti

Pojačan je promet na većini cesta u smjeru mora i prema unutrašnjosti, na autocesti A2 Zagreb-Macelj u smjeru Maclja, duž Istarskog ipsilona i Jadranske magistrale (D8), na prilaznim cestama turističkim mjestima te na Krčkom mostu, izvijestio je popodne Hrvatski autoklub (HAK).

Kod naplatnih postaja Lučko na izlasku sa autoceste A1 u smjeru Zagreba kolona vozila duga je oko 5 kilometara, koliko je duga i kolona od čvora Jankomir (A3) prema naplatnim postajama Lučko. Na autocesti A2 Zagreb-Macelj, kod naplatnih postaja Trakošćan u smjeru Maclja kolona je oko 4,5 kilometra. Na državnoj cesti D1 između Korenice i Udbine u mjestu Gorica vozi se jednim trakom, naizmjence, zbog prometne nesreće. Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, osim u Dalmaciji. Mogući su odroni zemlje i kamenja.

Vozače stoga iz HAK-a upozoravaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila. Vozače pozivaju i na pojačan oprez zbog mjestimice veće količine vode koja se zadržava na kolniku. Zbog izlijevanja vode na kolnik za sav promet zatvorene su ceste D35 Švaljkovec-Donja Šemnica, D74 na dionicama Žutnica-Đurmanec i Bednja-Šaša, ŽC 2195 Kupljenovo-Luka, ŽC 2155 Krapinske Toplice-Tuheljske Toplice na tromeđi Klokovec-M.Erpenja-Selno te u centru Krapinskih Toplica između hotela i autobusne stanice, ŽC 2158 Sveti Križ Začretje-Donja Pačetina, LC 22041 Selno-Jalšje i nerazvrstana cesta u mjestu Mihaljekov Jarek. Pojačan je promet osobnih vozila na graničnim prijelazima - na ulasku u Bajakovo, Vinjane Donje i Klek čeka se oko 30 minuta, a na izlazak iz graničnih prijelaza Kaštel, Macelj i Karasovići oko 30 minuta, dok se iz Stare Gradiške čeka oko jedan sat. Oko dva sata čeka se na izlasku i ulasku u granični prijelaz Metković. Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe, uz povremeno pojačan priljev vozila u većini trajektnih luka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter