Oprez u Sloveniji: Za premali razmak 200 eura kazne!

Slovenska policija strogo nadzire promet i kažnjava vozače (M. MIJOŠEK)
Slovenska policija strogo nadzire promet i kažnjava vozače (M. MIJOŠEK)

Hrvatski vozači sve su uznemireniji novom praksom slovenske policije. Bez posebnih upozorenja, slovenski MUP uveo je u praksu poseban uređaj za izračun međusobne udaljenosti vozila na prometnicama koji pokazuje je li vozilo, pri brzini kojem se kreće, dovoljno udaljeno od prethodnog.

Prema slovenskom Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa, udaljenost između vozila u naseljenom mjestu, gdje je dopuštena brzina 45 kilometara na sat, mora biti najmanje 25 metara. Ako je ta razdaljina manja – a policija to snimi svojim uređajem – vozač će morati platiti kaznu od čak dvije stotine eura!

U medijima se već mogu pročitati izjave hrvatskih vozača koji su kažnjeni na taj način. Navodi se slučaj vozačice koja se kretala cestom od Izole prema Kopru te je u naseljenom mjestu vozila 46 kilometara na sat, dok je udaljenost od vozila ispred nje iznosila 23,9 metara. Budući da je to bilo 1,1 metar premalo, izrečena je kazna od 200 eura.

Slovenska policija za nadzor vozača koristi laserski pištolj TrueCAM vrijedan 15 tisuća eura. Njime se mjeri brzina prvog automobila na cesti, a potom i onog iza njega. Usporedbom se dobiva izračun udaljenosti između vozila, pri čemu se u obzir uzima dopuštena brzina za odgovarajuće prometnice. "Pištolj" snima i fotografije visoke rezolucije, kako bi se točno vidjele registracijske oznake vozila.

Praksu mjerenja udaljenosti između automobila slovenska policija započela je početkom godine, za vrijeme velikog skijaškog vala u siječnju. S obzirom na to da ta policijska mjerenja nisu prestala, hrvatski ih vozači koji za vikend planiraju odlazak u Sloveniju trebaju uračunati u svoj stil vožnje. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter