Oprez u prometu, počinje sezona motociklista

(S. PERŠIĆ)
(S. PERŠIĆ)

Motorista je s proljećem svakim danom sve više na cestama, što od svih sudionika u prometu iziskuje pojačani oprez, naročito od vozača automobila kojima se u mrtvom kutu može naći motociklist. Već tijekom siječnja i veljače na području PU Istarske evidentirano je osam prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači mopeda i motocikla, pri čemu je ozlijeđeno sedam osoba. 

U travnju 2012. dogodila se jedna od najstravičnijih motociklističkih nesreća u mjestu Kraj kod Mošćeničke drage, u kojoj je sudjelovalo čak sedam motociklista, od kojih je troje poginulo. Mjesec dana kasnije, u sudaru s dostavnim vozilom kod Tinjana, poginuo je još jedan motociklist, a njegova suvozačica bila je teško ozlijeđena. U blizini Tinjana dogodila se tragedija i u lipnju, kada je motociklist prešao na suprotnu stranu kolnika i u sudaru poginuo. U špici ljetne sezone kod Mošćeničke drage poginula je mlada motociklistica, a pred sam kraj godine u Puli je poginuo motociklist kojemu je u sudaru pala zaštitna kaciga, što se pokazalo kobnim.

Evidentirani su i brojni prekršaji motociklista, među kojima je najčešći nekorištenje zaštitne kacige iako je kazna za nenošenje paprenih 1.000 kuna. Vozači mopeda često se ogrješuju i o propis maksimalne brzine od 50 km/h.

Vozačima sportskih motociklista je vrlo privlačna dionica državne ceste od Plomina do Lovrana gdje se vikendom i ne mari previše za ograničenje brzine, stoga se popularna 'Plominka' nerijetko pretvara u trkalište.

U urbanim sredinama najčešće dolazi do sraza motocikliste i automobila, u kojem uvijek vozač dvokotača izvuče deblji kraj.

Vozači mopeda sve manje vode brigu o servisu svojih dvokotača. Sveopća recesija mnoge je natjerala da automobil zamijene jeftinim skuterom kojem potom zaboravljaju, ili bolje rečeno, odgađaju servisiranje. U to smo se uvjerili i sami prošetavši gradom prošle godine, kada smo od deset parkiranih skutera tek na dva primijetili nove gume, od kojih su čak tri imala potpuno izgreban prednji disk kao znak potrošene kočione pločice. Potrošene gume na katastrofalno lošem pulskom asfaltu, usto još i neadekvatne kočnice, ravno je ruskom ruletu. (Krešimir TADIJIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter