Oprez - u prirodi mamci s cjepivom protiv bjesnoće

Unutrašnji dio mamca s cjepivom (G. Č. Š.)
Unutrašnji dio mamca s cjepivom (G. Č. Š.)

Akcija oralne vakcinacije lisica u Hrvatskoj provodi se dva puta godišnje. Proljetni ciklus već je odrađen, dok je jesenski u tijeku i traje do 15. prosinca. Višegodišnji program iskorjenjivanja bjesnoće započeo je lani, sufinancira se sredstvima EU-a, a provodi ga Uprava veterinarstva Ministarstva poljoprivrede. Njime se želi spriječiti širenje bjesnoće i iskorijeniti ovu opasnu bolesti kod divljih i domaćih životinja.

Mamci s cjepivom protiv bjesnoće, koji lisice privlače mirisom, bacaju se iz posebnih zrakoplova koji su baš početkom ovog tjedna, kažu nam očevici, nadlijetali buzetsko područje. Očito ih ima posvuda u prirodi jer je usred Motovunske šume tartufar jednog doslovce istrgnuo iz usta svoga psa. Vrijeme je lova, u prirodi su i lovački psi, ali i šetači. Koliko je taj mamac zapravo opasan i što bi se dogodilo da dospije u dječje ruke?

Dokazano je da je cjepivo sigurno za različite vrste životinja, uključujući i domaće pse i mačke. Konzumiranje većeg broja mamaca može uzrokovati privremene probavne smetnje kod psa ili mačke, ali ne predstavlja dugoročnu opasnost za njihovo zdravlje. No u resornom ministarstvu ipak upozoravaju vlasnike da ne pokušavaju izvaditi mamac iz usta svoga ljubimca, jer posljedica može biti ugriz te kontakt s cjepivom. Nakon provedbe oralne vakcinacije lisica preporuča se pse i mačke tijekom petnaest dana držati pod kontrolom, zatvorene ili na povodcu. Izgleda da do tartufara, kojima upravo traje sezona tartufa, nije dospjela informacija o ovoj akciji.

Iako mamac nije škodljiv ni za ljude, ne bi ga trebalo dirati. Neugodan miris obično sprječava djecu da se igraju s njim ili ga probaju pojesti. Ukoliko dijete ipak dođe u kontakt s mamcem, obavezno mu treba oprati ruke i druge izložene dijelove kože sapunom i vodom te se što prije obratiti liječniku za daljnji savjet. (Piše Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter