Oprez: U Istri moguće nevrijeme i pijavice

Uz obalu Istre moguće su pijavice (Arhiva/T. TIDIĆ)
Uz obalu Istre moguće su pijavice (Arhiva/T. TIDIĆ)

Meteorolozi upozoravaju da cijeloj regiji u roku 48 sati prijeti iznimno opasno nevrijeme - točnije u noći s petka na subotu očekuje se obilna kiša praćena tučom, jakim vjetrovima, pa i pijavicama u obalnom području.

Također, na stranicama Meteoalarma, na prognostičkoj karti za petak, naša zemlja, kao i neke druge u regiji, označena je narančastom i crvenom bojom koja je znak najviše razine upozorenja. Crvenom bojom su označene zagrebačka, karlovačka i riječka te istarska regija, što označava da je prognozirano izuzetno opasno vrijeme te da su moguće velike štete i nezgode.

Iako će glavnina nevremena pogoditi kontinentalni dio zemlje, rekao nam je meteorolog Mario Grabar, zapadna obala Istre u petak će biti vjetrovita. Naime, u Istri se tijekom petka očekuje bura pa će temperature pasti za prosječno deset stupnjeva. Od subote će opet biti sunčano, suho i stabilno vrijeme. Prijepodne će u petak puhati jak vjetar na moru, dok se prolazno pogoršanje uz malo kiše očekuje tek na planinskim područjima Učke i Ćićarije.

Na moru se očekuju kratkotrajni neverini zbog sjeverozapadnog vjetra, a jakom burom tijekom petka, prema meteorološkim predviđanjima, bit će najviše pogođena područja Poreča, Umaga i Vrsara. To je nepovoljno za nautičare, dok će u subotu nevrijeme više pogoditi područje Kvarnera, zaključuje Grabar.

Uz Hrvatsku, i Srbija, Slovenija, BiH, Makedonija, Austrija i Mađarska pogođene su iznimnim toplinskim valom koji bi mogao u nekim zemljama trajati još u petak, a zatim se po prognostičarima očekuje pogoršanje, ponegdje i uz olujno nevrijeme. (Hina, P. L.)

 


Podijeli: Facebook Twiter