Oprez pri ljetnim avanturama!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otkad je 2006. pri Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije u Puli otvoren Centar za HIV testiranje i savjetovanje, kod svega tri osobe otkrivena je zaraza nekoc smrtonosnom bolešcu, koju je danas redovitim terapijama moguce držati pod kontrolom i voditi posve normalan život.

Godišnje se za anonimno testiranje javi otprilike 70 osoba u dobi izmedu 20 i 30 godina, najcešce srednje strucne spreme. Što se tice spola, cešce su to muškarci nego žene, a kao razlog testiranja navode rizicni spolni odnos s osobom koju ne poznaju ili s kojom nisu u vezi, doznajemo od epidemiologinje županijskog ZZJZ-a dr. Jasne Valic.

- Prve godine rada imali smo jednu HIV pozitivnu osobu, dok su 2008. otkrivene dvije. U centru testiramo i na hepatitis, s time da su slucajevi zaraze virusom B ili C izuzetno rijetki. U godinu dana možda ih otkrijemo nekoliko te pacijentu objašnjavamo što uciniti i preporucamo da se javi svom lijecniku. Kod hepatitisa može doci i do samoizljecenja, odnosno osoba dozna da ga je preboljela. Cak i zaraza HIV-om može proci neprimijeceno. U tome je svrha anonimnog testiranja, koje podrazumijeva i savjetodavni rad, ispricala je Valic.



Skorašnja turisticka sezona, godišnji odmori i putovanja mogu biti rizicni, buduci da se radi o periodu kada  samokontrola opada, napomenula je Valic. Najviše osoba javlja se u prosincu, kada se obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, no medu njima uglavnom nisu ovisnici, buduci da oni testiranja obavljaju u pulskom Centru za prevenciju i vanbolnicko lijecenje ovisnosti.

- Danas tocno znamo kako se HIV prenosi, a to je putem nezašticenog spolnog odnosa s HIV pozitivnom osobom, putem krvi i iznimno transfuzijom te prijenosom virusa s HIV pozitivne trudne žene na dijete, iako je tako nešto u velikoj mjeri moguce sprijeciti. Na prvom mjestu je pravilna edukacija, koje u osnovnim i srednjim školama nedostaje. Tu je i odgoda spolnog odnosa do zrele dobi, izbjegavanje stupanja u spolne odnose s nepoznatim osobama te ispravno korištenje kondoma, objasnila je Valic. (I. N. TURKOVIC)

Testiranje ponedjeljkom i srijedom
Zainteresirani se mogu doci testirati u Zavoda u Nazorovoj 23 ponedjeljkom od 14 do 17 sati te srijedom od 13 do 15 ili dogovoriti dolazak pozivom na brojeve telefona 529-017 i 529-046.


Podijeli: Facebook Twiter