Oprez! Prevarantica "operira" u Poreču

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Porečka je policija zaprimila prijavu 78-godišnjakinje da joj je 16. kolovoza u poslijepodnevnim satima, u Ulici Mate Balote u Poreču, u stan došla nepoznata ženska osoba, koja joj je rekla da je na dar dobila masažer te je za to tražila novčani iznos od nekoliko tisuća kuna. Nakon što joj je 78-godišnjakinja rekla da nema toliko novaca, žena joj je dala na telefon muškarca, koji je u razgovoru s oštećenom uspio smanjiti cijenu masažera te je 78-godišnjakinja dala nepoznatoj ženi više stotina kuna.

Budući su slučajevi iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba učestali, policija upozorava građane na modalitete prijevara i krađa, posebice u privatnim stanovima i obiteljskim kućama, a kojom prilikom osobe iskorištavaju njihovo povjerenje te ih dovode u zabludu ili pak iskorištavaju njihovu nepažnju te otuđuju predmete veće vrijednosti.

Počinitelji, muške ili ženske osobe, najčešće se predstavljaju u svojstvu: policijskog službenika, eminentnog stručnjaka (u medicini, alternativnoj medicini, pravu, ekonomiji i slično), ovlaštenog akvizitera, pripadnika inspekcijskih službi, dostavljača pošiljki, inkasatora, poreznog inspektora, trgovca ili vlasnika nekretnina ili pokretnina, pripadnika vjerske zajednice i slično te tako dovode u zabludu oštećenu osobu u pogledu službenog ili društvenog položaja. Također su zabilježeni i slučajevi kada počinitelji oštećene dovode u zabludu u pogledu tjelesnog stradavanja, prikazivanjem tjelesnih nedostataka koji u stvarnosti ne postoje (primjerice: nepokretnost, sljepoća, gluhonijemost i slično) ili prikazivanjem materijalnog stradavanja u požarima, paljevinama, poplavama, potresima i slično. Nisu nepoznanica ni primjeri kada počinitelji nude na prodaju predmete manje vrijednosti koje prikazuju kao predmete veće vrijednosti pa dovode u zabludu oštećene glede marke i kvalitete proizvoda, a česti su i slučajevi prodaje ''bižuterije'' pod zlato - radi se o predmetu koji su počinitelj i žrtva navodno slučajno zajedno pronašli i slično. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter