Oprez! Prevaranti operiraju na Labinštini

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Zbog sumnje na prijevaru od nekoliko stotina tisuća kuna u Vinežu na labinskom području, labinska policija traga za muškarcem i ženom.

Naime, policiji se javio 69-godišnjak koji je prijavio da je nepoznati par od ožujka do kolovoza prošle godine, dolazio kod njega i nudio mu na prodaju posteljinu. Muškarac je od njih kupio posteljinu, a potom im je u nekoliko navrata i posudio novac. No, potom su muškarac i žena prestali dolaziti, a nisu mu se više niti javljali na telefon. Materijalna šteta se procjenjuje na nekoliko stotina tisuća kuna. Policijski službenici još utvrđuju sve okolnosti događaja i tragaju za počiniteljima.

Policija upozorava da su slučajevi iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba učestali, pogotovo prijevare i krađe, posebice u privatnim stanovima i obiteljskim kućama, a kojom prilikom osobe iskorištavaju njihovo povjerenje te ih dovode u zabludu ili pak iskorištavaju njihovu nepažnju te otuđuju predmete veće vrijednosti.

Valja obratiti pažnju na najčešće načine koje zlonamjernici koriste prilikom predstavljanja, kao policijski službenici, eminentni stručnjaka, ovlašteni akviziteri, pripadnici inspekcijskih službi, dostavljači pošiljki, inkasatori, porezni inspektori, trgovci ili vlasnici nekretnina ili pokretnina, pripadnici vjerske zajednice i slično.

Također su zabilježeni i slučajevi kada počinitelji oštećene dovode u zabludu u pogledu tjelesnog stradavanja, odnosno da su nepokretni, slijepi, gluhonijemi i slično, ili pak da su oštećeni u požarima, paljevinama, poplavama, potresima i slično. Nije rijetko da pokušavaju prodati predmete manje vrijednosti koje prikazuju kao predmete veće vrijednosti pa dovode u zabludu oštećene glede marke i kvalitete proizvoda, a česti su i slučajevi prodaje "bižuterije" pod zlato. Da bi se zaštitili od raznih vrsta prijevara, najbolje je kod nenajavljenih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi, svakako tražiti službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice, a vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz "špijunku" ili korištenjem sigurnosnog lanca. Ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome treba odmah obavijestiti policiju na 192 ili susjede. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter