Oprez, pojavili se maslinova muha i zeleni cvrcak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zabilježen je let prve generacije maslinove muhe (Bactrodera oleae) i stoga maslinari moraju iducih dana zaštititi nasade, porucili su iz brtoniške ispostave Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu.

Preporucuje se korištenje metode zatrovanih mamaca. Mamac se priprema tako da se u sto litara vode doda litra hidroliziranog proteina (Buminal) i decilitar i pol do dva insekticida i to Rogora, Chromgora ili Zagora. Kao gotov mamac može se koristiti Success bait. Sve preparate valja koristiti obavezno prema uputama proizvodaca, saznajemo od Marine Kocijancic iz HZPSS-a.

Tretirati treba samo jednu grancicu na stablu i to onu koja po mogucnosti ima malo plodova, što valja ponavljati u razmacima od deset do dvanaest i obavezno nakon kiše. Vrlo je važno spomenutu metodu zapoceti pravovremeno, jer se time suzbija pojava odraslog oblika muhe prije polaganja jaja u plod.

Nakon pregleda vinograda na pojedinim lokacijama u Istri, u okolici Novigrada, Brtonigle, Umaga i Višnjana utvrdena je i znacajnija pojava lozinog zelenog cvrcka. Rijec je o štetniku dužine tri do tri i pol milimetra, blijedozelenkaste boje. Može ga se uociti na nalicju lista, obavijestili su iz brtoniške ispostave Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu.

- Štete nanosi sisanjem sokova iz žila, cime ometa njihovo kolanje. Dolazi do promjene boje na cijelom listu, koji se uvija prema dolje. Njegovi rubovi kod bijelih sorti su žute boje, koji se kasnije suše, a kod crvenih list bude tamnocrvene do ljubicaste boje, kaže Marina Kocijancic iz te savjetodavne službe.

Protiv zelenog cvrcka koristi se, veli ona, Fastac, Direkt, Decis, Rotor, Karate, King i drugi preparati koji se rabe protiv groždanih moljaca. Sve ih treba koristiti strogo prema uputama proizvodaca.


Podijeli: Facebook Twiter