Oprez! Počela sezona opasnih petardi

Zbog neopreznog rukovanja pirotehnikom lani je ozlijeđeno četvero djece (I. RAVLIĆ/CROPIX)
Zbog neopreznog rukovanja pirotehnikom lani je ozlijeđeno četvero djece (I. RAVLIĆ/CROPIX)

Od petka, 27. prosinca, pa do 1. siječnja u Hrvatskoj je dozvoljena slobodna prodaja, odnosno uporaba pirotehničkih sredstava. Ona se na temelju učinka i količine eksploziva dijele u tri razreda.

Djeci starijoj od 14 godina dozvoljena je prodaja pirotehnike prvog razreda, inače dostupna cijele godine, jer se ona smatra najmanje opasnom, dok preostale dvije klase mogu kupovati isključivo punoljetne osobe u specijaliziranim trgovinama te prodavaonicama oružja i streljiva.

Iako je pirotehnika izuzetno opasna i može prouzročiti vrlo teške ozljede uslijed neopreznog rukovanja, odavno je postala novogodišnji folklor koji najviše raduje upravo one najnezaštićenije - djecu i maloljetnike.

- Osobno bih petarde zabranila, nije mi jasno kako se najljepše doba godine ne može proslaviti na zabavniji i sigurniji način od bacanja tih "vragova", priča nam jedna starija Puljanka, ogorčena jer, između ostalog, ne može nigdje niti sa psom prošetati, jer je prestravljen od stalne pucnjave.

Dvije generacije mlađi muškarac nije toliko protiv pirotehnike.

- Svake godine potrošim oko stotinu kuna na pirotehniku ne bih li svome dvanaestogodišnjem sinu priuštio zabavu. U početku sam bio protiv pirotehnike, no s obzirom da je ona u ovo doba sveprisutna i vršnjaci moga sina imaju pune džepove petardi, a njemu branim da rukuje njima bez mog prisustva, ne mogu mu ne pružiti bar malo radosti u tome, priča nam jedan Puljanin. (piše K. TADIJIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter