Oprez! Počela sezona džeparenja

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Dolaskom toplih dana i turista, bude se i džeparoši koji vrebaju sve i svakoga, pogotovo u ljetnim gužvama. Taj je problem uobičajen u turističkim središtima, no jednako tako je teško stati na kraj zlonamjernicima. Prvenstveno o zaštiti osobnih vrijednosti trebamo brinuti sami jer policija nema mogućnost pratiti svakog ponaosob i čuvati džepove. Prema našoj statistici najviše se džeparenja događa upravo u trgovačkim centrima gdje je veća koncentracija osoba.

Rovinjska policija je zaprimila prijavu 74-godišnjeg njemačkog državljanina da mu je nepoznati počinitelj u ponedjeljak oko 15 sati, na gradskoj tržnici u Rovinju, iz stražnjeg džepa hlača, ukrao novčanik s dokumentima i novcem. Obzirom da je tijekom turističke sezone problematika krađa, posebice džepnih krađa  nešto izraženija, policija upozorava građane da pripaze na svoje stvari jer je dovoljna i mala neopreznost da netko postane žrtvom džepne krađe. Džepne krađe najčešće se događaju na mjestima gdje se kreće veći broj ljudi pa tako kradljivci koriste gužve u sredstvima javnog prijevoza, u ugostiteljskim objektima, trgovačkim centrima, čekaonicama, zdravstvenim ustanovama, na tržnicama, raznim javnim okupljanjima, plažama i drugim "prometnim" mjestima. Počinitelji mogu biti i žene i muškarci, starije i mlađe osobe, a uglavnom rade u skupinama tako da jedna osoba odvlači pozornost, dok druga zavlači ruku u džep ili torbicu i izvlači novčanik te ga predaje trećoj osobi, koja potom nestaje u gužvi.

Nekoliko korisnih savjeta kojima možete izbjeći džepnu krađu je da u novčaniku držite onoliko novaca koliko ste planirali potrošiti u kupnji. Ukoliko kupnju obavljate karticom, potrudite se zapamtiti PIN, tako da ga ne nosite zapisanog sa sobom u kupnju, a dokumente odvojite od novca i stavite ih izvan novčanika kako u slučaju krađe ne bi ostali i bez dokumenata. Ne nosite sa sobom dokumente koji vam nisu potrebni, kao putovnicu, štednu knjižicu i slično. Ne ostavljajte torbu, novčanik ili mobitel na blagajnama, policama ili kabinama prilikom kupnje. Također ne ostavljate torbicu u ili na kolicima za kupnju, jer je dovoljan trenutak nepažnje i ostat ćete bez nje. Torbicu uvijek držite čvrsto zatvorenu, ispred sebe kako bi imali neprestani nadzor nad njom, preklopom  uz tijelo, a ne sa strane ili straga. Lopovima je najlakša meta novčanik u zadnjem džepu hlača.

Ukoliko se dogodi da vas pokradu u trgovini, valja odmah obavijestiti uposlenika u trgovačkom centru i nazvati policiju. Ako vam je ukraden i mobitel, zamolite nekoga da vas nazove jer je možda lopov još uvijek u blizini pa ćete po zvuku znati i tko je. Valja pretražiti bližu okolinu jer je vjerojatno lopov već uzeo novac i odbacio novčanik. Ukoliko pronađete novčanik, spremite ga u vrećicu jer će na taj način policija pronaći postojeće tragove, a ako su vam ukradene kartice odmah nazovite banku i blokirajte kartice. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter