Oprez, otrovni mamci na Marsovu polju i Vidikovcu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Javnost je uznemirila objava jednog Puljanina da su po šumi na Vidikovcu i Marsovom polju ponovo bačene otrovane kocke mesa. "Pas mi se otrovao i već se četiri dana borimo da preživi. Mala kujica pitbulla stara je šest mjeseci i nikom ništa nije skrivila. I još je bila na uzici. S 20 kilograma pala je na samo devet, ne jede i ne pije, u mukama je, četiri joj dana krv joj ide svuda, i naprijed i nazad. Ne znamo što ćemo, osim se nadati. Molim vas upozorite ostale ljude da ne trebaju prolaziti što mi sada prolazimo, jer ovo ne bih poželio niti najgorem neprijatelju", naveo je u svom upozorenju Petar Perković.

U komentarima po društvenim mrežama, nažalost, ispostavilo se kako ovaj slučaj nije osamljen i da su mnogi doživjeli slične tragične situacije.

Kako smo provjerili kod Sanje Čubrilo, predsjednice Udruge Ruka šapi koja je objavu podijelila i na stranicama udruge, oni za sada nisu dobili dojave o otrovu na ovoj lokaciji, no upravo je ta lokacija već nekoliko puta bila problematična.

Na upit kome treba prijaviti sumnju u trovanje ljubimca veterinarska inspektorica Lovorka Tomičić navela nam je da ovakvi slučajevi nisu u njihovoj nadležnosti i da oni po dojavi o trovanju ne postupaju, ali je i upozorila da ljubimca kod sumnje na trovanje treba hitno odvesti veterinaru na liječenje, a zatim, ukoliko se potvrdi sumnja u trovanje, to treba prijaviti i policiji. Posebno ako je otrov pas pojeo na javnoj površini, jer tada predstavlja potencijalnu opasnost za ostale životinje, ali i ljude.

Uz napomenu da su toksikološke analize skupe, Tomičić je navela i da je teško govoriti o trovanju i vrsti kada to nije točno dokazano, no da je ova lokacija poznata kao problematična te da u Puli, na žalost, ima sve više trovanja, kako pasa, tako i mačaka. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter