Oprez: Na otvorenom moru valovi do pet metara!

(Snimio Neven LAZAREVIĆ)
(Snimio Neven LAZAREVIĆ)

Sa portala Istramet upozoravaju da nas očekuje izraženija promjena vremena koja je nastupila već danas, a svoj će vrhunac doseći u nedjelju navečer i u prvom dijelu ponedjeljka. Uslijed produbljivanja ciklone nešto južnije od Genovskog zaljeva bit će jakih vjetrova i obilnijih oborina.

- Glavno obilježje vremena bit će jako i olujno jugo i istočnjak, na otvorenom moru povremeno s orkanskim udarima. Prema najnovijim prognostičkim modelima najopasnije će biti na vanjskim kvarnerskim otocima, naročito oko Lošinja gdje bi udari vjetra navečer i u noći na ponedjeljak mogli dostizati 35 metara u sekundi. Pritom će more biti uzburkano, a visina valova mogla bi prelaziti pet metara uz mjestimično plavljenje obale, javljaju s ovog portala.

Prema sjeveru vjetar će biti osjetno slabiji, te imati istočniju komponentu. Zbog vjetra Meteoalarm je izdao "tek" žuto upozorenje.

Osim vjetra svakako valja spomenuti i mogućnost konvektivnih oborina, odnosno grmljavinskih pljuskova, naročito u prvom dijelu ponedjeljka kada bi moglo biti obilnijih oborina. Najveća mogućnost pljuskova postojat će na otvorenom moru i neposredno uz obalu, no može ih biti i drugdje. Temperature zraka bit će visoke za doba godine. Vrijeme će se, doznajemo, postupno smiriti u drugom dijelu ponedjeljka, no ne može se govoriti o dugotrajnoj stabilizaciji. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter