Oprez, medvjeda obitelj na obroncima Plominske gore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U lovackom društvu Zec u ponedjeljak su nam potvrdili glasine koje kolaju po opcini Kršan: smedi ili mrki medvjed težak oko dvjesto kilograma ucestalo se spušta po obroncima Sisola i Plominske gore, sve do pruge Lupoglav - Štalije na jednoj i ceste Pula - Rijeka na drugoj strani.

Lovištem se krece i medvjedica s mladuncima, koja se drži podalje od ljudi, ali koja isto tako može biti opasna ako se uznemiri.

U svojim tumaranjima, uglavnom izmedu Vozilica i Kožljaka te oko Plominskog zagorja, medvjed uništava hranilice za veprove i ceke. Posljednju je štetu pocinio krajem sijecnja, srušivši ceku ispod izvora Kožljak, nedaleko od zaselka Katun.

Prethodno je ucinio isto u blizini ruševine dvorca Zagrad (stari kaštel Kožljak). Zvijer ne uništava stvari jer je agresivna, nego zato što se pentra po njima, a one ne mogu podnijeti njezinu težinu.



Tijekom zimskih hajki lovci su više puta imali vrlo bliske susrete s tom grdosijom, katkad bi medvjed bio tek desetak metara od njih. Medu njima je i lovocuvar Ratko Mrzlic.

- Naišao sam na njega na Dugoj ravni na Ucki. Bio je prednjim šapama naslonjen na suhozid jednog dolca. Nije reagirao kada me ugledao. Tiho sam se okrenuo i pošao natrag, a on me poceo slijediti. Išao je za mnom sve dok se nisam dovoljno udaljio, ispricao nam je.

Veli da lovcima, mada su naoružani, više nije ugodno hodati šumom. Istog mužjaka promatrao je više puta kroz dalekozor, a u svom lovištu je kamerom mobitela snimio njegove tragove.

- Zanimljivo je da na hranilicu dode oko sedam sati ujutro, što je malo cudno, i u pet sati popodne. Sve je smioniji i sasvim je sigurno da ce pociniti neku vecu štetu, a odstrijeliti ga ne smijemo, kaže on.

Medvjedi na ovom dijelu Uckinog masiva nisu novost. Upravo je Mrzlic bio prvi koji ga je prvi vidio 1993. godine, i to na mjestu na kojem ne bismo ocekivali takvu zvijer: nadomak kuca sela Jurasi, stotinjak metara iznad mora. Štoviše, i danas dolazi ovamo, o cemu svjedoci staza koja vodi okomito na vrh gore.

Krajem 90-ih od medvjedih šapa stradala su posljednja dva magarca na Plominskoj gori. Dosadašnje medvjedove šetnje bile su rezultat prekida zimskog sna, ali s proljecem ce on postati svakodnevno aktivan, pa oni koji namjeravaju brati šparuge po osuncanim padinama iznad Cepickog polja i oko Vidikovca moraju biti vrlo oprezni.


Podijeli: Facebook Twiter