Oprez, meduze na Saccorgiani, Mornaru i Puntiželi!

Chrysaora hysoscella prepoznatljivog je izgleda i vrlo je opasna
Chrysaora hysoscella prepoznatljivog je izgleda i vrlo je opasna

Posljednjih dana u našu se redakciju javilo nekoliko čitatelja da bi nas obavijestili da su u moru na području Pule vidjeli meduze, najvjerojatnije opasnu kompas meduzu, latinskog naziva Chrysaora hysoscella.

Navode da ih je nekolicina uočena na kupalištu Mornar, viđene su i na Puntiželi, a danas nam je stigla fotografija meduza iz uvalica na Saccorgiani. Sve su bile u plićaku i relativno malih dimenzija, no dovoljno da zabrinu kupače. Jedan od njih nam je ispričao da je meduze uočio još prije tjedan dana na kupalištu Mornar, no tek jednu ili dvije te pretpostavlja da se radi o kompas meduzi budući da ima specifičan izgled.

Dodao je također da su se meduze, ovaj put više njih, ponovno pojavile pred kraj prošlog tjedna, no da su se u uvali zadržale tek jedan dan. Drugog dana, kada je zapuhala bura, više ih nije bilo.  

Ako se zaista radi o kompas meduzi, razloga za brigu itekako ima budući da se radi o meduzi koja može jako opeći, a osjetljivijima može prouzročiti i ozbiljnije probleme, čak i smrt.

Pretprošle smo godine, naime, svjedočili pravoj najezdi te vrste meduza i tada je Danilo Degobbis iz Centra za istraživanje mora Instituta "Ruđer Bošković" u Rovinju pojasnio da se radi o našoj domaćoj meduzi koja se nekad pojavljivala svakih pet godina,  a sada je to puno češće i kontinuirano.

Rekao je da se radi o opasnoj vrsti, lako prepoznatljivoj te da bi ljudi, pogotovo kupači, trebali biti jako oprezni. Savjetovao je također da bi bilo dobro na plažu ponijeti pribor za prvu pomoć ili čisti amonijak, odnosno druge pripravke koji se mogu kupiti u ljekarnama. Istaknuo je da bi osobe koje su posebno osjetljive ili one koje su alergične na ubod ose trebale sa sobom imati injekcije protiv otrova ove meduze jer bi on za njih mogao biti smrtonosan.

Smrtonosno bi moglo biti, napomenuo je Degobbis, ako se meduza proguta te se prisjetio primjera jednog ronioca kojem se to dogodilo unatrag nekoliko godina. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter