Oprez, krpelji mogu prenijeti lajmsku bolest!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kod pasa na sjeveru Istre dijagnosticirana je Lyme borelioza, bolest cijeg uzrocnika na pse prenose krpelji, a krpelji ga mogu prenijeti i na ljude. Najcešce se pojavljuje od proljeca do jeseni kada je sezona tih nametnika.

- Zabilježili smo dva slucaja oboljelih pasa, jedan potvrden krvnim pretragama, a drugi sa simptomima koji ukazuju na pojavu bolesti, saznajemo od dr. med. vet. Tomislava Canica.

Upravo je zbog te, relativno nepoznate bolesti, Canic u svojoj nedavno otvorenoj privatnoj veterinarskoj ambulanti u Buzetu, u kojoj se bavi iskljucivo malom praksom namijenjenom psima i mackama, odlucio raditi brze krvne testove na lajmsku bolest.



Bilo je uvriježeno mišljenje, kaže Canic, da te bolesti nema kod nas, no pojavila se prije nekoliko godina.

Bakterijsku bolest, kaže Caniceva supruga, profesorica biologije, dr. med. vet. Marina Canic, uzrokuje spiroheta Borrelia burgdorferi, koju primarno prenose mali šumski krpelji Ixodes ricinus.

Manifestira se pojavom kožnog crvenila koji se koncentricno širi na mjestu uboda. Simptomi kod pasa su opca slabost, temperatura, bezvoljnost, apatija. Uspješno se lijeci antibioticima i prolazi bez posljedica, no ako se simptomi zanemare, može se zakomplicirati. Posebno se kod retrivera javlja bubrežni sindrom.

Važno je naglasiti: psi ne mogu prenijeti bolest na covjeka! Lyme borelioza na covjeka se prenosi iskljucivo ubodom zaraženog krpelja.



Krpelja bi što prije trebalo skinuti s tijela, idealno bi bilo u roku od 6 sati jer se time smanjuje mogucnost razvoja bolesti, kaže dr. Vlasta Skopljak, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Lijecenje se provodi antibioticima, a treba ga zapoceti što ranije da bi se sprijecio razvoj kronicnih promjena i komplikacija, reumatoloških, srcanih, neuroloških i kožnih.

Prilikom boravka u prirodi treba se zaštititi i to je najbolja preventiva. Treba imati duge hlace, visoke cipele, duge rukave, a po povratku iz prirode pregledati se ima li na koži ili odjeci krpelja. Skopljak takoder upozorava da krpelja ne trebamo skidati sami vec potražiti pomoc lijecnika. (G. CALIC ŠVERKO)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter