Oprez, krivotvorene kune!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ponedjeljak su na podrucju Umaga i Labina evidentirana tri slucaja stavljanja u optjecaj krivotvorenih novcanica od 1000 kuna, izvijestila je PU istarska.

Prvo je oko 14 sati zaprimljena dojava djelatnice Fine da su u njihovoj poslovnici u Umagu zaprimili novcanicu za koju sumnjaju da je krivotvorena, a ubrzo je ista dojava zaprimljena i od djelatnice banke u Trgovackoj ulici u Umagu. Policijskim izvidima utvrdeno je da su dvije sporne novcanice stavili u promet muška i ženska osoba u dobi 40 do 50 godina u subotu u kasnim poslijepodnevnim satima. Spomenute su novcanice iskoristili za placanje kupljene robe u trgovinama na podrucju Umaga.

Posljednji slucaj krivotvorenih novcanica od 1000 kuna u ponedjeljak su u vecernjim satima Policijskoj postaji Labin prijavile djelatnice trgovine u Labinu, koje su posumnjale da je novcanica kojom su muškarac i žena platili robu u njihovoj trgovini krivotvorena.

Sve novcanice proslijedit ce se na vještacenje u HNB, a policija intenzivno traga za osobama koje se dovode u vezu s raspacavanjem krivotvorenog novca.

S obzirom je za ocekivati da ce se za vrijeme turisticke sezone povecati broj ovakvih slucajeva, policija upozorava gradane, posebno trgovce i pružatelje ugostiteljskih i turistickih usluga, da obrate pozornost na novcanice sumnjivog izlgeda te da, ukoliko nisu sigurni u njihovu vjerodostojnost, barem zapamte cim više detalja o osobi koja je donijela novcanicu (dob, spol, govor, izgled, prijevozno sredstvo i slicno), navodi PU istarska. Uprava podsjeca javnost na neka obilježja kunskih novcanica:



- sve kunske novcanice imaju ugraden vodeni znak (vidljiv kada se novcanica podigne prema svjetlu), a bezbojni otisak identican je portretu na novcanici
- kune imaju ugradenu kovinsku zaštitnu nit (ispisana brojcana vrijednost novcanice i oznaka ''HK''), koja mjestimice izlazi na površinu lica novcanice te je vidljiva u odredenom broju prozorcica kada se kroz novcanicu gleda prema izvoru svjetlosti
- svaka novcanica mora imati serijski broj (slovna oznaka serije i sedam znamenaka), tiskan dva puta, u gornjem lijevom kutu i donjem desnom kutu lica novcanice
- kune su tiskane na posebnom papiru te se pod prstima može osjetiti njegova reljefnost
- u novoj verziji novcanica nalazi se i boja visokog sjaja tako da promjenom kuta gledanja mijenjaju nijansu (srebrna u zlatnu i srebrna u ružicastu).


Podijeli: Facebook Twiter