Oprez, kradu i masline!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ana Nefat nemalo se iznenadila kada je prošlog tjedna, došavši na svoju kampanju, umjesto 10 mladih stabala maslina, zatekla tek prekopanu zemlju i rupe u kojoj su se još do jucer one nalazile. Šok i razocaranje videnim ni tjedan dana kasnije ne popušta, upravo kao i nevjerica da joj se to dogodilo. Veli da kampanju u predjelu San Tomazza ima više od 20 godina i nikada dosad, baš kao i njeni susjedi, nije imala problema s nocnim posjetiteljima ili bilo kakvim drugim otudenjem stvari.

- Jako sam razocarana i ne mogu vjerovati da mi se takvo što dogodilo. S obzirom da gotovo svakodnevno odlazim na kampanju i kako sam okružena dobrim i poznatim susjedima, pretpostavljam da se krada dogodila u noci i to od osoba koje su dobro znale što, a narocito gdje masline treba tražiti. Kampanja se naime ne vidi s ceste i sigurna sam da je samom njihovom vadenju iz zemlje, prethodila pomna priprema, saznajemo od Nefat.

Veli da je rijec o dvogodišnjim stablima, visine metar do metar i pol koje je poprilicno lagano bilo išcupati, ukrasti i premjestiti u tude dvorište ili kampanju. I dok u drugi plan stavlja financijski gubitak i uloženi trud u njegu stabala, Nefat se pita što sada.

- Policiji nisam prijavila nestanak maslina jer nekako mislim da danas imaju vece probleme od krade stabala. Ipak, nemirna sam jer se više ne osjecam ni sigurno ni zašticeno na vlastitoj zemlji, a pitam se hocu li isto razocarenje i šok doživjeti ukoliko posadim nova stabla, a krada se opet ponovi.

Želja mi je na ovaj nacin upozoriti i ostale poljoprivrednike da cuvaju svoje ali i susjedovo raslinje i stvari na kampanji, jer kako cujem moj slucaj nije usamljen, veli nam Nefat i dodaje da se protiv takvih kradljivaca doista teško boriti. Svoje iskustvo s bezobzirnim lopovima zakljucila je rijecima da se višegodišnjom borbom uspjela riješiti divljih svinja i istjerati ih s kampanje…, a onda, onda su se pojavili ljudi.


Podijeli: Facebook Twiter