Oprez kod Pattinaggia, skida se stara fasada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas pocinje sanacija fasade zgrade u Marulicevoj 9 u Puli, te na raskrižju Maruliceve i Rovinjske ulice, pa se pješaci i vozaci pozivaju na oprez prilikom vožnje tom ulicom nasuprot Pattinaggia.

S ove lijepe, ali zapuštene zgrade sredinom studenog 2009. godine otpao je dio ornamenta u obliku lavlje glave s podnožja balkona, a potom i dio balkona. Samo nekoliko dana kasnije odlomio se i pao na nogostup dio armature s balkona iznad ulaza u zgradu, stoga je jedno vrijeme cak nogostup bio zatvoren za pješake.

- U prvoj fazi sanacije skinut ce se stara fasada sa zgrade, a potom krecemo u pripremu troškovnika i prikupljanje ponuda te osiguravanje sredstava. Kompletna sanacija fasade ove zgrade veoma je zahtjevna jer sadrži obnovu mnogobrojnih ukrasa i pokušat cemo da dio troškova, barem za sanaciju tih ukrasa, sufinancira Grad, rekla nam je Nerina Cinkopan, prokuristica upravitelja zgrade Eki-inženjeringa.



Stoljetna zgrada, koja je nekad sasvim sigurno bila ljepotica, ne može uci u projekt Dolcevita kojim Grad Pula i Turisticka zajednica sufinanciraju sanaciju procelja s obzirom na to da se ne nalazi na podrucju zašticene urbanisticke cjeline grada.

- Unatoc tome obratit cemo se Gradu da pokušaju sufinancirati sanaciju iz nekog fonda takve namjene, sredstvima spomenicke rente ili slicno. Uostalom, i Grad ima prostor u zgradi. Bila bi velika šteta ne sanirati takvu zgradu.

Vjerujem da ce suvlasnici prihvatiti naše prijedloge jer ce se sanacijom i njihovim stanovima podici tržišna vrijednost, najavljuje prokuristica Eki-inženjeringa, koja istice da je suvlasnicima zgrada teško odluciti se na ovakve projekte s obzirom na to da u posljednje vrijeme najveci dio pricuve troše na plinofikaciju. (G. ROJNIC, snimio S. MILJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter