Oprez, i provalnici koriste Facebook!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dijeljenjem osobnih informacija na društvenim mrežama svojim prijateljima svakodnevno dajemo do znanja što se dogada u našim životima, no, kako je najnovija studija pokazala, te podatke dijelimo i s gomilom nepoznatih, od kojih bi neki mogli biti okorjeli kriminalci.

Cak 38 posto korisnika društvenih mreža poput Facebooka ili Twittera u svojim statusnim porukama objavilo je da odlazi na godišnji odmor, a 33 posto da ce provesti vikend izvan svog doma. Znajuci podatak da velik broj "prijatelja" na društvenim mrežama korisnici uopce u stvarnosti ne poznaju, dolazimo do alarmantne cinjenice da svoj dom izlažete potencijalnoj provali.

Ove zabrinjavajuce podatke objavila je u studiji "The Digital Criminal" tvrtka Legal&General, a njome je željela upozoriti na navedeni problem. U njenoj izradi sudjelovao je i Michael Fraser, rehabilitirani kriminalac i nekadašnji provalnik. Studija je pokazala i da 23 posto korisnika svoje planove godišnjeg odmora objavljuje na stranicama izvan svojih osobnih, a kod 17 posto ispitanika jasno su bile vidljive kucne adrese.

Tvrtka Legal&General je napravila još jednu zanimljivu stvar. Poslala je 100 zahtjeva za prijateljstvom na Facebooku, odnosno za pracenjem na Twitteru nasumicno odabranim korisnicima. Na Facebooku je zahtjev za prijateljstvom bez razmišljanja prihvatilo 13 posto korisnika, a na Twitteru 92 posto.


Podijeli: Facebook Twiter