Oprez, djeca u prometu!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S prvim danom školske godine, 7. rujna, djelatnici Policijske uprave istarske provodit ce akciju "Djeca, prijatelji u prometu" u sklopu koje ce se u svim istarskim osnovnim školama održati predavanja i razgovor s ucenicima prvih razreda, rekao je Josip Lukic iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa na današnjoj konferenciji za novinare. Dodao je da ce prvašicima biti podijeljene obavijesne knjižice te reflektirajuce naramenice radi bolje uocljivosti u prometu. Cilj je educirati prvašice, ali i roditelje i ucitelje upoznati s osnovnim pravilima sudjelovanja djece u prometu.

Policijski službenici su tijekom kolovoza u suradnji s poduzecima nadležnima za održavanje cesta, napominje Lukic, obišli prometnice oko škola da bi provjerili ispravnost prometne signalizacije i do pocetka nastave otklonili nepravilnosti, a u prvim danima nastave policija ce biti prisutna oko škola prije pocetka i na kraju nastave. Pojacan obilazak prilaznih ulica te raskrižja oko škola bit ce zadatak policijskih službenika tijekom cijelog rujna, koliko akcija i traje. U osnovnim školama Centar, Šijana, Stoja, Tone Peruška, Giuseppina Martinuzzi i Kaštanjer bit ce nazocni i pripadnici školske prometne jedinice, educirani ucenici viših razreda koji imaju mogucnost zaustavljanja prometa da bi prvašici sigurno prešli preko pješackog prijelaza.

Policija ce u zonama oko škola provoditi i represivne mjere, odnosno sankcionirati one koji krše propise. Kontrolirat ce brzinu kretanja, propuštanje pješaka na pješackim prijelazima i nepropisno parkiranje. Policija je konferenciju iskoristila i za apel svim vozacima da u blizini škola voze uz pojacan oprez i minimalnu brzinu.

Ove ce godine u klupe 115 osnovnih škola sjesti 1.723 prvašica, 30-ak manje nego lani, koji ce kao i njihovi prethodnici imati priliku cuti kako se ponašati u prometu. Inace, Ministarstvo unutarnjih poslova ovu akciju kontinuirano provodi od 1995.


Podijeli: Facebook Twiter