Oprez, crna udovica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U našu se redakciju jucer popodne javio 73-godišnji Vladimir Štorga iz Galižane koji je u popodnevnim satima na vanjskom zidu svoje terase uz stepenice pronašao smrtonosnog pauka - crnu udovicu. Rijec je o primjerku s osam crvenih tockica, a crne udovice inace mogu imati jednu, tri, pet, osam pa cak i 13 tockica.

Posljednji je put Štorga crnu udovicu našao prije tri godine prakticki na istom mjestu, na suprotnoj strani stepenica. U našu se redakciju javio sa željom da upozori ostale citatelje, jer iako je svima poznato da se te puke najcešce pronalazi ljeti, ljudi zaboravljaju na opasnost koju predstavljaju. Crna udovica je najotrovniji pauk našeg podneblja ciji neurotropni toksin može izazvati teške simptome pa cak i smrt u posebno rizicnoj populaciji.

Ugriz crne udovice je skoro pa bezbolan te cesto prode i nezapažen. Mjesto ugriza može biti jedva zamjetno, pojavi se tek blago crvenilo i otok, a unutar sat vremena javljaju se grcevi mišica oko mjesta ugriza.

- Odnijet cu je u veterinarsku stanicu jer ne znam što bih drugo s njom, možda ce im trebati zbog protuotrova, objašnjava Štorga koji posljednjih pedeset godina lovi crne udovice.


Podijeli: Facebook Twiter