Oprez! Brzina i vrucina ubijaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijekom ljetnih mjeseci stanje u prometu je godinama katastrofalno, gužve su nesnosne, a vozaci nerijetko premoreni. Pocetkom srpnja u Istru se slijeva veliki broj stranih i domacih turista koji najvecim dijelom dolaze automobilima, što je za naše ionako loše ceste preveliko preopterecenje.

Na ulazu u gradove i brojna turisticka središta na istarskoj obali kontinuirano se stvaraju gužve i kolone zbog cega vozaci lako gube strpljenje. Koliki je to problem govori i podatak da je samo u zadnjih pet dana na istarskim prometnicama stradalo 39 osoba u cak 68 prometnih nesreca. Dvije su osobe, nažalost, poginule, 37 ih je ozlijedeno, od kojih osam teško.

Vecem broju prometnih nesreca kumovala je brzina, no nije zanemariv ni faktor umora, a posebno konzumiranje alkohola. Stoga je jucer i istarska policija na konferenciji za novinare istaknula da bi se svi vozaci trebali držati prometnih propisa, jer, kako tvrde, prometne nesrece se uglavnom dogadaju zbog - ljudske pogreške.

Naime, i proteklog vikenda dogodilo se 30 prometnih nesreca u kojima je 20 osoba stradalo, od kojih je jedna osoba poginula, dvije su teško, a 18 lakše ozlijedene. Evidentirano je cak 319 prometnih prekršaja pri kontroli 471 vozila i vozaca. Vozaci su u 93 slucaja upravljali vozilom nepropisnom brzinom, 39 puta nepropisno pretjecali, dok je vozaca pod utjecajem alkohola bilo 19. Štoviše, tri su osobe smještene u posebne prostorije za otrježnjenje.

Ni prvi radni dan u ovom tjednu na istarskom podrucju nije poceo dobro - 18 prometnih nesreca u kojima je stradalo devet osoba, od kojih tri pješaka.

"Na našim cestama domaci vozaci doslovno divljaju i ne poštuju prometne propise, a policije nema ni za lijek", izjava je profesionalnog vozaca Glasa Istre s dugogodišnjim iskustvom. Naši sugovornici nam skrecu pozornost na nekoliko bitnih nedostataka na Istarskom ipsilonu.

Naime, tijekom nocne vožnje od Rijeke do Pule, osim poznatih Vrata Jadrana i odmorišta Bale, vozaci se jednostavno nemaju gdje okrijepiti, što smatraju velikim propustom. Takoder, kod završetka 28. kilometra autoputa kod Kanfanara nema vecih ili vidljivih upozorenja da ste ušli u dvosmjernu cestu s potpuno drugim pravilima.

Buduci su to vozaci koji svakodnevno prolaze tu trasu ceste i poznaju svaki zavoj, nezadovoljni su nedovoljnom signalizacijom te se pitaju kako je tek stranim vozacima koji nerijetko u Istru dolaze umorni od dugih putovanja. Savjetuju vozacima da se pridržavaju prometnih propisa i budu strpljivi iako to ponekad znaci cekati u koloni, no tako ce izbjeci rizicna pretjecanja.

Što, dakle, uciniti da se smanje nesrece? Pino Šain, diplomirani inženjer cestovnog prometa i stalni sudski vještak za promet iz Marcane, kaže nam da treba stalno apelirati na vozace radi poboljšanja prometne kulture i provoditi razne akcije. Broj nesreca se sigurno nece smanjiti ako se vozaci ne budu pridržavali prometnih propisa, veli Šain te dodaje da je vrlo važno prisustvo policije na cestama, pogotovo u naseljenim dijelovima gdje se nesrece inace dogadaju. Osim brzine, zakljucuje ovaj strucnjak, vrlo je opasan umor vozaca i vrucine, te i on apelira da se, ma koliko nam se žurilo, stanemo i odmorimo se.


Podijeli: Facebook Twiter