Opravdava li visoka cijena ulaznice postav muzeja tekućeg zlata?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sredinom svibnja u Puli je otvoren muzej maslinarstva i maslinovog ulja Kuća istarskog maslinovog ulja - Museum olei Histrae. Muzej impresionira izložbeno-edukativnim prostorom, no ono što izaziva polemiku jest cijena ulaznice, ali i atribut kako je to prvi takav muzej u Hrvatskoj. Nakon pomne provjere cijena ulaznica u muzejima diljem Europe, doista možemo ustvrditi da je ulaznica u pulski muzej zaista paprena.

Primjer iz maslinarske Toskane

Naime, ulaznica u pulski muzej, koja uključuje edukaciju i kušanje ulja iznosi od 90 do 130 kuna za odrasle, odnosno od 45 do 65 kuna za djecu do 15 godina. Istarski župan Valter Flego se na otvaranju tog muzeja pohvalio da je Istra već drugu godinu zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom u svijetu i da broji 1,5 milijuna maslina. Međutim, nekoć najbolja maslinarska regija u svijetu, Toskana, ima 10 puta više takvih stabala i 18 puta više stanovnika od Istre. Koliko ima muzeja maslinovih ulja Toskana? Mi smo pronašli samo jedan vrijedan spomena. Ulaznica u takav muzej ne košta ni 12, ni 17,5 eura, koliko košta u Puli, već svega pet eura, a za djecu je ulaz besplatan. Ono što ima muzej u Toskani, a nema pulski, jest povijest! Taj talijanski muzej napravljen je u zgradi staroj 800 godina u kojoj se stotinama godina iz maslina radilo ulje. Pulski muzej je napravljen u zgradi koja je izgrađena prije stotinjak godina radi proizvodnje cigareta, a nakon Drugog svjetskog rata je prenamjenjena u pogon za proizvodnju odjeće.

Kada smo analizirali ostale muzeje maslinarstva i maslinovog ulja u Italiji, Španjolskoj i Grčkoj, svugdje smo naišli da su takvi muzeji, baš poput onog u Toskani, napravljeni na nekom povijesnom lokalitetu koji više od samog muzeja priča priču maslinarstva i maslinovog ulja. U Puli samo muzej priča tu priču jer ta lokacija nema nikakve poveznice s maslinarstvom. (Paulo GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter