Oporbi mjesta u NO-ima Vodovoda i 1. Maja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vladajuća koalicija u Vijeću grada Labina, IDS-HNS-HSU, odrekla se dva mjesta u Nadzornim odborima u dva velika trgovačka društva, labinskom Maju i Vodovodu, u znak podrške i buduće suradnje. Na četvrtoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj u srijedu navečer, u NO društva 1. Maj izabran je Silvano Vlačić (KLGB, nositelj Silvano Vlačić), jednoglasnom odlukom prisutnih vijećnika. Nenad Boršić (HDZ) izabran je u NO Vodovoda. Na to je vijećnica Vesna Šćira Knapić (IDS-HNS-HSU) izrazila žaljenje "što to nije pozdravljeno od oporbe".

Zahvalna oporba

- Malo ste me preduhitrili jer sam se mislio zahvaliti. Na samom početku rada Vijeća bilo je rečeno da će postojati određena doza fleksibilnosti te da će se dopustiti i oporbi da uđe u strukture gradskih trgovačkih društava, što je danas i potvrđeno, izjavio je Nenad Boršić.

Na prijedlog šesteročlane grupe oporbenih vijećnika, da se ukine posebna naknada potpredsjednicima Gradskog vijeća u neto iznosu od 1.250 kuna, razvila se žustra diskusija i na koncu je većinom glasova prijedlog odbijen. Obrazlažući prijedlog, Željko Ernečić (SDP) iznio je da bi potpredsjednici trebali imati naknadu kao i svi ostali vijećnici. "I ja sam sada potpredsjednik Gradskog vijeća pa ne osjećam nikakav dodatni angažman, niti dajem dodatno svoje vrijeme",obrazložio je. "Svakako se u budućnosti očekuje veći angažman od potpredsjednika, stoga sam protiv skidanja naknade", usprotivila se Renata Kiršić (IDS-HNS-HSU).

- Kada lokalni političari odlučuju sebe nagraditi umjesto da koriste novac za dobrobit građana, ljudi budu razočarani, možda upravo zato ne izlaze na izbore i njihovo povjerenje u lokalne političare pada. To je 160 tisuća kuna kroz četiri godine i već se mogao kupiti ultrazvučni aparat za Dom zdravlja, izjavila je Neel Rocco (SDP). "Slažem se da je razina političke pismenosti u Hrvatskoj vrlo niska i da postoji visoko nepovjerenje, ali to nije krenulo iz Labina, ni iz ovog Vijeća. U politiku sam se uključila jer želim raditi i pridonositi i zato smatram da naknada za potpredsjednika Vijeća ne bi trebala biti upitna. A što se događalo u prethodnom sazivu i na koji način se trošio novac, neću ulaziti u to. Smatram da mi možemo stvari promijeniti", naglasila je Kiršić.

Naknadu treba opravdati radom

- Visina naknade se treba opravdati prisutnošću i aktivnim radom, i postoje puno bolje uštede. Pred nama je proračun i milijuni kuna i građani koje treba zadovoljiti. Hajdemo se koncentrirati na ono najbitnije, zasukati rukave i svojim iskustvom i radom opravdati svaku lipu koju ovdje dobijemo, založila se Šćira Knapić. "Bez obzira o kome se radilo kao potpredsjedniku, nije dobro zadržati ovu naknadu, a očito je da pozicija i oporba gledaju na to različito", izjavio je Darko Martinović (KLGB, nositelj Silvano Vlačić). "Zadržite tu naknadu ako baš želite, ali vjerujem da ćete se bolje osjećati ako ju poklonite nekome jer postoji potreba i ovdje u Labinu", smatra Ervin Mešanović (IDS-HNS-HSU). (Katarina ŠOŠTARIĆ-PERKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter