Oporbeni bujski vijećnici zabrinuti za stanje Kanegre

Prilaz za invalide - teško prolazan i za one druge
Prilaz za invalide - teško prolazan i za one druge

- Okidač za ovu konferenciju za novinare bilo je moje pitanje na zadnjem Gradskom vijeću: Tko je zapravo vlasnik Kanegre i od koga mi možemo očekivati nešto dobro? - izjavila je bujska vijećnica Jasna Opačak (HDZ), naglasivši kako se uvidom u vlasnički list potvrđuje informacija koju su dobili na posljednjem Gradskom vijeću Buja da je Istraturist vlasnik turističkog zemljišta, te koncesionar plaža koju u koncesiju daje Istarska županija.

Šetajući ovim turističkim naseljem velikog potencijala, organizatori konferencije za novinare, bujski vijećnici Jasna Opačak (HDZ) i William Vigini (HSLS), bivši vijećnik, ujedno i predsjednik HSLS Buje, Alen Višković, te županijska vijećnica Željka Hrlić (HZD), ukazali su na neodržavanje samog naselja i prisjećanje na dane kada je ovaj istarski biser bio u punom sjaju.

Smeće na svakom koraku

Svi su se, nažalost, složili kako se zapravo taj sjaj Kanegre izgubio. Jedina obala Grada Buja, složili bi se mnogi, postala je nešto što nitko nije mogao sanjati - neodržavana. Bungalovi su u veoma lošem stanju, a smeće se nazire iza svakog ugla. Nažalost, to je postala realnost koja zabrinjava građane Buja koji traže odgovore.

Tema ove presice bila je zapravo dilema mogu li i kako građani utjecati da Kanegra, nekadašnju ''ljepoticu'' i prvo turističko naselje na ulazu u Republiku Hrvatsku, te vrati joj davno izgubljeni sjaj? Opačak predlaže razgovore s novom vlasničkom strukturom Istraturista, kako bi dobili odgovore na pitanja koja si već godinama postavljaju. S druge strane, ističu također da je potrebno Istarskoj županiji pokazati stanje plaža u Kanegri, kako bi ona na taj način utjecala na njihovo poboljšanje.

- Naša je želja da Kanegra, isto kao i svi ostali turistički objekti Istraturista, dobije plavu zastavicu i da bude jedan od zabavnih centara za ovaj dio Bujštine. Nekadašnji zabavni centar zadnjih dvadesetak godina stagnira, požalila se bujska vijećnica, dodajući kako su apetiti turista sve veći, te da ih više ne zadovoljava samo lijepo more, nego traže puno više.

Alen Višković, u vrijeme dok je još bio bujski vijećnik, postavio je pitanje problema Kanegre, a kaže kako je na njega dobio neogovarajući i nepotpuni odgovor.

- Dobio sam odgovor da je Istraturist u tom naselju imao velika ulaganja u pomorsko dobro, napominjući razne brane, tuševe, pristupe plažama, sanitarne čvorove itd. Sami možemo vidjeti o kakvim se ''ulaganjima'' radi, te se i dalje pitam na koji je način Istraturist postao vlasnik parcela koje su danas uknjižene na njegovo ime i je li sve to bilo u privatizacijskoj masi, a ukoliko je, kome je to plaćeno, izjavio je Višković?

Zašto Istraturist ne ulaže?

Svi kompleksi Istraturista su dobrano uređeni i redovito održavani, što dovodi Buježe do još jednog pitanja: Zašto Istraturist nije isto tako uložio i u Kanegru, što ogorčene građane dovodi do pretpostavke kako imovinsko pravni odnosi nisu riješeni.

- Koncesionar je obavezan osigurati uvjete koje mora imati neka plaža. Međutim, Istraturist nije postao koncesionarom na način da je raspisana koncesija, nego je on gospodario područjem, a kada se aktualiziralo pitanje koncesije na županijskom nivou, tada je Istraturist reagirao prije Grada Buja i ponudio mu sporazum 2009., u kojem je bilo sve elaborirano i navedeno koliko su i u što uložili. Naravno, taj je iznos bio prilagođen iznosu koncesije, a naša je bivša gradonačelnica Lorella Limoncin Toth to bespogovorno prihvatila, parafirala i potpisala. Na taj su način oni pravno zadovoljili formu, navodi Višković.

- Na prošloj sam sjednici županijske skupštine tražila od pročelnika da mi se dostavi ugovor o koncesiji na pomorskom dobru koji datira sa datumom 18. travnja 2013. godine i odnosi se na Kanegru. Postavila sam pitanje što se tiče nepoštivanja ugovora o koncesiji, jer u ugovoru stoji da je ovlaštenik dužan ustrojiti dnevno čišćenje plaža u sezoni kupanja, postaviti odgovarajući broj spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, propisno održavati sve građevine i opremu smještenu na plažama, izgraditi stepenice za osobe s posebnim potrebama kojih još uvijek nema itd.

Postavila sam pitanje županu što se dešava, s obzirom da je očito da se ovdje krše uvjeti ugovora o koncesiji i da prema tome županija kao davatelj koncesije ima pravo raskinuti ugovor koji je potpisan 2013. na dvadeset godina, na što je on odgovorio kako će povjerenstvo koje se bavi takvim stvarima izaći na teren, rekla je županijska vijećnica Hrlić, napominjući kako se građani Buja svakim danom sve više žale što se tiče održavanja i stanja Kanegre.

Ulaganje samo u profitabilne projekte

Ovaj poziv na konferenciju za novinare je dobronamjerno urgiranje da se nešto napravi po pitanju Kanegre, a ne da se ide na raskid koncesije. U pregovorima županije, ili gradske uprave s vlasnicima, trebalo bi navesti točne uvjete po kojima bi došlo do konačnog rješenja, savjetuje Opačak.

Upitom direktoru Istraturista Ronaldu Korotaju, što se namjerava napraviti po pitanju Kanegre, dobili smo sljedeći odgovor: ''U planu razvoja Istraturista ulaganje u turističko naselje Kanegra nije upitno, u tom smislu su već pokrenute određene predradnje i identificirana pitanja koja prethodno treba riješiti. U prvom redu Istraturist treba odrediti smjer marketinškog pozicioniranja ovog turističkog naselja, posebno jer trenutno u naselju paralelno borave gosti FKK kampa i gosti apartmanskog naselja…", stoji između ostalog u priopćenju. (Tea GRGIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter