Oporba traži vraćanje subvencije za prijevoz učenika

Mauricio Licul (D. ŠTIFANIĆ)
Mauricio Licul (D. ŠTIFANIĆ)

Nezavisni gradski vijećnik Mauricio Licul podnio je predsjedniku Gradskog vijeća Robertu Cveku zahtjev za interpelacijama za hitnim raspravama na sjednici Vijeća, koja će se održati u ponedjeljak, a koji su potpisom podržali svi oporbeni vijećnici, dakle koalicija SDP-HUS-SDSS-HSLS-SDA i HDZ-HDS, te nezavisni vijećnik Bruno Nefat.

Nezadovoljstvo roditelja

Prva interpelacija odnosi se na zahtjev o smanjenju cijene vrtića koja je s 650 kuna povećana 15. prosinca na 690 kuna, te smanjenju cijene vrtića za drugo dijete, odnosno smanjenju cijene kada je dijete bolesno ili roditelji na godišnjem odmoru. Druga interpelacija odnosi se na zahtjev o povratku subvencioniranja autobusnog prijevoza osnovnoškolaca iznad državnog standarda.

Licul u priopćenju javnosti naglašava da su u posljednjih mjesec dana u Gradu Puli donesene odluke koje direktno zavlače ruku svakom građaninu u džep. U to se ubraja, navodi nezavisni vijećnik, između ostalog povećanje prireza sa 7,5 na 12 posto, povećanje cijena vrtića sa 650 na 690 kuna, te ukidanje prava na besplatni prijevoz učenika.

- Uzimajući u obzir sve veće nezadovoljstvo roditelja koji su nezadovoljstvo iskazali i ispred same Gradske palače smatram da je nužna i nadasve potrebita ponovna rasprava u gradskom vijeću oko cijena usluga u vrtićima kojima je osnivač Grad Pula te vraćanja odluke o ostvarivanju prava na besplatni prijevoz učenika iznad standarda utvrđenog zakonom, kao što je i do malo prije u Gradu Puli bio slučaj, navodi Licul u svojim zahtjevima i tvrdi da se troše veliki novci na stvari koje nedvojbeno imaju neusporedivo manji prioritet u odnosu na pomoć za djecu i njihove roditelje.

Licul ističe i da Gradu dužnici duguju gotovo 137 milijuna kuna, a nije poznato kakvo je stanje s dužnicima prema 11 gradskih poduzeća i još 11 ustanova i organizacija. Upravo naplata tih dugova, smatra Licul, jedan od pravih putova punjenja gradskog proračuna.

Treba naplatiti dugove

- Zadnja ponuđena optika punjenja proračuna Grada Pule je pogrešna i kriva te je nužno ostaviti na miru djecu i roditelje te njihova prava i pomoći koje su do sada primali. Treba se pozabaviti najprije i isključivo onima koji Gradu Puli duguju pozamašni novac i smanjiti trošenje novca na manje prioritetne stvari poput PR-a, a ne udarati po građanima koje predstavljamo kako mi kao vijećnici, tako i gradonačelnik kao čelnik ovoga Grada. Ovakve stvari trebaju biti iznad dnevne politike te trebaju nadilaziti političku pripadnost i orijentaciju. Samim time očekujem konsenzus i vladajućeg IDS-a da, bez političkih pritisaka i nadmudrivanja, podrži prijedloge izmjena odluka te vrati pomoć djeci i roditeljima u Puli, zaključuje Licul. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter