Oporba traži odgovornost zbog smrada i konkretne mjere

Mauricio Licul od Vijeća očekuje da donese hodogram aktivnosti kako dalje spriječiti smrad (D. ŠTIFANIĆ)
Mauricio Licul od Vijeća očekuje da donese hodogram aktivnosti kako dalje spriječiti smrad (D. ŠTIFANIĆ)

Nezavisni vijećnik u pulskom Gradskom vijeću Mauricio Licul  uz potporu svih oporbenih vijećnika zatražio je hitno sazivanje izvanredne sjednice Gradskog vijeća na kojoj bi se utvrdilo tko je odgovoran zbog nesnosnog fekalnog smrada koji se već duže vremena širi Pulom.

Prozvan gradonačelnik

Licul je prijedlog za sazivanje izvanredne sjednice uz priložene potpise oporbenih vijećnika (nezavisni, HDZ-SDP-HDS-HSU-HSLS-SDA Hrvatske) jučer uputio predsjedniku pulskog Gradskog vijeća Robertu Cveku tražeći da se na dnevnom redu nađe interpelacija na kojoj bi se vijećnicima predočile sve činjenice o odgovornosti gradonačelnika Pule vezane uz problem intenzivnog širenja neugodnih mirisa gradom, tim više što je u zadnjih deset godina, kako piše u obrazloženju zahtjeva, na izgradnju kanalizacijskog sustava Pule utrošeno 240 milijuna kuna.

"U spomenutom periodu, funkciju gradonačelnika obnašao je Boris Miletić pa je upravo on već trebao jasno svim vijećnicima ponuditi točan hodogram i rješenja što se misli poduzeti po pitanju konačnog rješavanja ovog velikog problema za Pulu. Također, u spomenutom se periodu utrošio veliki gradski novac, ali i vrijeme i živci građana osobito zbog prometa koji je tri godine itekako trpio radi ovih zahvata. Uzimajući sve to u obzir, kao i činjenicu da su se očito dogodili određeni propusti, smatramo da je krucijalno postaviti pitanje tko će snositi odgovornost i posljedice za izvođenje radova koji se financiraju gradskim novcem", kazao je Licul.

Mučno hodanje centrom

Naglasio je da od Vijeća očekuje da specificira konkretne korake da bi se ovaj problem riješio u što je moguće kraćem roku, ali i da se napokon utvrdi odgovornost za propuste oko izgradnje komunalne infrastrukture koja je rezultirala višemjesečnim

nesnosnim smradom u širem centru. Uz to predlaže se da pulski gradonačelnik pokrene inicijativu prema nadležnim institucijama da se po potrebi provede higijensko-epidemiološki nadzor i uzorkovanje aerosolno kontaminiranih površina.

"Iako je aktualna gradska uprava u više navrata isticala da je smrad u Puli stvar prošlosti, svjedoci smo da je okolnim stanarima život postao nemoguć, a svim građanima kao i turistima doslovno  je muka cirkulirati širim centrom", kaže Licul.

Zaključuje da netko mora preuzeti odgovornost za izvođenje radova koji se financiraju javnim novcem jer će se u suprotnom ovakvi i slični propusti i dalje ignorirati te će sve završiti samo na medijskim natpisima. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter